weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αυτό είναι το Top 49 της λίστας Λαγκάρντ – Καλούνται σε πέντε μέρες για εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ

Αυτό είναι το Top 49 της λίστας Λαγκάρντ – Καλούνται σε πέντε μέρες για εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ | Newsit.gr

Η αποκάλυψη των 49 ονομάτων, μεγαλοκαταθετών, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας Λαγκάρντ προκάλεσε αίσθηση. Την έδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος.

Ο χειριστής της λίστας κατέθεσε στην επιτροπή και έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το ΣΔΟΕ έχει ήδη αποστείλει κλήσεις προς τους κατόχους ή τους διαχειριστές των 49 λογαριασμών, για να δώσουν εξηγήσεις.

Στη λίστα βρίσκονται εφοπλιστές και επιχειρηματίες, που είτε είναι δικαιούχοι είτε διαχειριστές λογαριασμών, με καταθέσεις που κυμαίνονται από 3 έως 550 εκατομμύρια ευρώ.

«Εντός 5 ημερών από την επίδοση της κλήσης αυτής να υποβάλλετε στην υπηρεσία μας έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτουν τα δικαιώματά σας και οι προϋποθέσεις απόκτησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη», αναφέρουν οι προσκλήσεις που στάλθηκαν στους 49. Σύμφωνα με Τα Νέα, οι προσκλήσεις άρχισαν να στέλνονται από τις 16 Ιανουαρίου έως και τις 27 Φεβρουαρίου.Στη λίστα με τους 49 μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται οι:
Δημήτρης Γκέρτσος,
Νικόλαος Μαρτίνος,
Αθανάσιος Καλλίτσης,
Ευστράτιος Καλλίτσης,
Ιωάννης Μαρτίνος,
Κορνηλία Μαρτίνου,
Βασίλειος Μανιός,
Κωνσταντίνος Μαρτίνος
Πολυξένη Καλλίτση,
Ανδρέας Καλλίτσης,
Διονύσιος Μαντζώρος,
Ιωάννα Μαρτίνου,
Μαρίνα Ηλιάδη – Παπαπαναγιώτου,
Σάμπυ Μιωνής,
Νικόλαος Φραγκίστας,
Νικόλοας Παπαχρονόπουλος,
Βενετσιάνος Κακκαβάς,
Μαρία Μπόμπολα,
Ναταλία Τζουμάρα,
Ευαγγελία Ρόκα,
Χρήστος Ρόκας,
Γεώργιος Ρόκας,
Άγγελος Μεταξάς,
Ηλίας Μεταξάς,
Σολομών Λεβής,
Λεωνίδας Καμπάνης,
Μαριάννα Φιξ,
Κωνσταντίνος Οικονόμου,
Μάριος Οικονόμου,
Αλεξάνδρα Ντούνη,
Αικατερίνη Ντούνη,
Γεώργιος Κρίτσας,
Ghandour Muhieddine,
Ματρώνα Εγκόν,
Πηνελόπη Σαπουντζή,
Μαγδαληνή Κυριακού,
Σωτήρης Ηλιάδης,
Νικόλαος Χατζηιωάννου,
Πόλυς Χατζηιωάννου,
Ζαχαρίας Κριτσάς,
Μαρία Κριτσά,
Δημήτριος Κριτσάς,
Νικόλαος Οικονόμου,
Φραγκίστα Ζαρακοβίτη,
Μαρία Φραγκίστα,
Αφροδίτη Δεϊμέζη,
Φώτης Μπόμπολας,
Λουκιανός Αρκάς,
Μαρία Παντελή

Tα συγκεκριμένα ονόματα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διασταυρωθεί εάν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί μιας και πολλά από τα συγκεκριμένα ονόματα είναι επιχειρηματίες που τα ποσά στους λογαριασμούς μπορεί να είναι απολύτως νόμιμα και προϊόντα επιχειρηματικής δράσης.

Νομικοί επισημαίνουν ότι οι κλήσεις που εστάλησαν στους 49 είναι ουσιαστικά άκυρες, αφού η λίστα Λαγκάρντ θεωρείται προϊόν υποκλοπής, αλλά με τον τρόπο αυτό το ΣΔΟΕ την «υιοθετεί» ως επίσημο έγγραφο. Γιατί στις προσκλήσεις, έστω κι αν δεν αναφέρεται, επικαλείται τα δεδομένα της λίστας, ζητώντας έλεγχο στους λογαριασμούς που τηρούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην HSBC. Στοιχεία που είχε υποκλέψει ο Φαλτσιανί.

Από τη μια, οι αρχές φαίνεται πως «ποντάρουν» στο ντόρο που θα ξεσπάσει και πως αυτό θα οδηγήσει κάποιους από τους 49 να μπουν στη διαδικασία να δώσουν στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα.

Όμως ακόμη κι έτσι, η άσκηση ποινικής δίωξης θεωρείται αβέβαιη. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα κανένα ποινικό δικαστήριο δε θα δεχτεί να αξιοποιήσει υλικό που έχει αποκτηθεί παράνομα και πολύ περισσότερο να στηρίξει πάνω σε αυτό κάποια καταδικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα μπορούσε το ΣΔΟΕ να χρησιμοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ ως βάση για αυτοτελή, συνολικό φορολογικό έλεγχο για κάθε εμπλεκόμενο. Κι αν διαπίστωνε πως τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς δεν δικαιολογούνται, τότε να τους καλούσαν για εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 49 ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών που ψάχνει το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ

Μπλόκο του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Ηλεκτρονικό μάτι παντού και άνοιγμα λογαριασμών

Το ΣΔΟΕ σηκώνει τα χέρια ψηλά για τις 60 μεγαλύτερες καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Οργισμένος ο Παπακωνσταντίνου – Θέλει γρήγορα Ειδικό Δικαστήριο για να λάμψει η αλήθεια

Ο Αθανασίου «καρφώνει» Παπακωνσταντίνου: «Αυτός σταμάτησε την έρευνα για τη λίστα»

#TAGS MM