Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Δαμανάκη: Νέο κούρεμα μετά το φθινόπωρο

Δαμανάκη: Νέο κούρεμα μετά το φθινόπωρο

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές μισθών και συντάξεων», είπε η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ προανήγγειλε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η κα Δαμανάκη εκτίμησε ότι το φθινόπωρο η χώρα μας θα μπορέσει να αξιώσει νέα μείωση του χρέους.

«Σε κάθε περίπτωση παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη υπάρχουν και θετικά σημάδια. Η Ελλάδα έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα οπότε θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο», είπε η Ελληνίδα Επίτροπος στη Βουλή.

Χαρακτήρισε αναγκαία τη μείωση ορισμένων υψηλών συντελεστών, όπως το ΦΠΑ στην εστίαση και σημείωσε πως «έχω καταστήσει σαφές ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν».

«Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδέεται μονομερώς με μειώσεις μισθών και μάλιστα με τη μείωση του κατώτερου μισθού», είπε και εκτίμησε πως έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

«Το πρόβλημα για τη Ελλάδα είναι η απορρόφηση και η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η Ελλάδα με ρυθμούς απορρόφησης 49% βρίσκεται λίγο πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (46,5%). Ωστόσο είμαστε στον τελευταίο χρόνο και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε.

Το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα των 435 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το 2012 μετά από πολλά χρόνια, είναι καλύτερο του στόχου του Μνημονίου, σύμφωνα με την Μαρία Δαμανάκη.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι ελληνικές Τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την αγορά με ρευστό, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε