Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δασκαλόπουλος: “Οι Ευρωπαίοι είναι ακόμα δύσπιστοι μαζί μας”

Δασκαλόπουλος: “Οι Ευρωπαίοι είναι ακόμα δύσπιστοι μαζί μας”

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα τακτικής αναθεώρησης στόχων και προτεραιοτήτων.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εταίρους της, αλλά αν επιδείξει αποφασιστικότητα στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει δεσμευτεί, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία. Η υπευθυνότητα είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα μάτια των Ευρωπαίων, όμως, η Ελλάδα απαιτεί την αλληλεγγύη, χωρίς να επιδεικνύει την υπευθυνότητα».

Αυτά είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχε, χθες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εργοδοτών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα τακτικής αναθεώρησης στόχων και προτεραιοτήτων. Αυτό, σήμερα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και η κοινωνία σε αναταραχή. Η Ευρώπη, τόνισε ο Δ. Δασκαλόπουλος, αντιμετώπισε την Ελλάδα με αμφιλεγόμενες πολιτικές. Κορυφαίο παράδειγμα συνιστά το PSI, που απέφερε στην Ελλάδα καθαρή μείωση του χρέους, της τάξης μόλις των 30 δισ. ευρώ ενώ, παράλληλα, της απέδωσε το μόνιμο χαρακτηρισμό της αφερέγγυας χώρας. Ταυτόχρονα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μαρασμό και την ιδιωτική οικονομία σε ασφυξία.

Το ελληνικό πρόβλημα απασχολεί την ΕΕ, αλλά δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη θετική πλευρά, σημαίνει ότι οι εταίροι μας έπαψαν να αποδίδουν στη χώρα μας όλα τα δεινά τους και ξεκάθαρα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, μέρος του οποίου είναι και το ελληνικό. Από την αρνητική πλευρά, υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τους απασχολεί υπέρμετρα, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα με τα οποία οφείλουν να ασχοληθούν. Οι ανοχές των εταίρων μας απέναντι στη χώρα μας θα είναι έτσι περιορισμένες» τονίζει ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Στις συνομιλίες του Δ. Δασκαλόπουλου με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες επισημάνθηκε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι, όπως η δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση με απώτερη προοπτική την πολιτική ενοποίηση. Επικρατεί, όμως, συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί αναγνωρίζονται οι δυσκολίες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ 17 ή και 27 κρατών, όταν απαιτείται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή και να μειωθεί η εθνική κυριαρχία. Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ο Δεκέμβριος του 2012, ως ο εφικτός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση που ανέδειξε η κάλπη της 17ης Ιουνίου είναι να πράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα ό,τι απαιτείται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την Ευρώπη. Μια συμφωνία Αθηνών- Βρυξελλών σε νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να ξαναβάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε