Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Δε θα γίνουν περικοπές σε εκπαιδευτικούς και σχολεία”

“Δε θα γίνουν περικοπές σε εκπαιδευτικούς και σχολεία”

Εφ΄όλης της ύλης συζήτηση είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, οι δάσκαλοι αναφέρθηκαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης και ζήτησαν από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

Μεταξύ άλλων, οι δάσκαλοι ζήτησαν αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και μισθούς αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς και έθεσαν ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση, ζητώντας την «ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών» και να μην υπάρξει κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων. Ζήτησαν, ακόμα, να καταργηθεί η τιμωρητική διάταξη που δεν επιτρέπει στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αρνήθηκαν να διοριστούν την προηγούμενη χρονιά να ενταχθούν στους πίνακες αναπληρωτών.

Οι δάσκαλοι αναφέρθηκαν, επίσης, σε θέματα που αφορούν την ειδική και την προσχολική αγωγή, τις υπηρεσιακές μεταβολές και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού, ενώ ζήτησαν να επαναλειτουργήσει η μετεκπαίδευση.

Για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των μαθητών, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα για την κοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους. Τέλος, ζήτησαν να αποσταλούν έγκαιρα τα βιβλία στα σχολεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομικοκοινωνική κατάσταση της χώρας, καθώς και στην κατάσταση της εκπαίδευσης, τονίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί.

Στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με δεδομένη την αδυναμία αξιοποίησης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών εντός των χρονικών ορίων.

Διαβεβαίωσε ότι τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την αξιολόγηση είπε πως θα είναι δομών και διαδικασιών. Δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Δεν θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις ούτε αιφνιδιασμοί. Οτιδήποτε αποφασιστεί θα γίνει μετά από διάλογο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «υπαρκτό» το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών και τόνισε ότι αναζητούνται λύσεις χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές διακρίσεις.

Επίσης όπως επισημαίνει η ΔΟΕ ο υπουργός ανέφερε ότι τα 50 εκατομμύρια ευρώ που θα περικοπούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας θα εξοικονομηθούν από περιστολή δαπανών των υπηρεσιών του και δε θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν 1065 μόνιμοι διορισμοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφώνησαν για τις περικοπές οι αρχηγοί – Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε