weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Δεκτό επί της αρχής το μεταναστευτικό εν μέσω συγκρούσεων

Δεκτό επί της αρχής το μεταναστευτικό εν μέσω συγκρούσεων | Newsit.gr

 Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΛΑΟΣ. 

Επί 259 παρόντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 170 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 86 από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ τρεις από το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Στα ύψη ανέβηκε πολλές φορές το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για το μεταναστευτικό, που ψηφίστηκε επί της αρχής,μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ και ΛΑΟΣ. Πέρα από τους κυβερνητικούς βουλευτές,υπέρ του ν/σ τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ,παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε άτολμο,ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ,δήλωσε παρών.

Τη συζήτηση χαρακτήρισαν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας – προσθήκης με τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και προειδοποιώντας για την κατάργηση των διατάξεων για τους μετανάστες, η σκληρή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που έκανε λόγο για «πολιτικό στίγμα» κι η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ με αφορμή τη στήριξη του Γ. Καρατζαφέρη στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβαση του από το βήμα της Ολομέλειας,χαρακτήρισε «τροπολογία – ντροπή, που νομιμοποιεί πλήρως την αυθαιρεσία και τη παρανομία», την προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό, σε θέματα κατεπείγοντα και μείζονος εθνικής σημασίας, να αναθέτει απευθείας σε επιτροπές την εκπόνηση μελετών και έργων και να καθορίζουν με τον υπουργό Οικονομίας την αμοιβή των μελετητών.

«Αυτή είναι η διαφάνεια που επαγγέλλεστε; Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχετε στο μυαλό σας; Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας; Αποσύρετε την αμέσως»,τόνισε ο κ Σαμαράς.

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επέλεξε, με αυτό το ν/σ,να χτυπήσει πισώπλατα τον πρωθυπουργό. «Επέλεξε,σε μια ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας προσωπικής και εθνικής εκστρατείας, για να μεταβάλει ένα διεθνές δυσμενές κλίμα και να μπορέσει να το αλλάξει υπέρ των εθνικών συμφερόντων, να καταφέρει πισώπλατο χτύπημα.Να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρωθυπουργού.Αυτή η διάταξη είναι στο πλαίσιο του θεσμού του πρωθυπουργού και στη προσπάθεια του να ανασυγκροτήσει μια Ελλάδα που ήταν ετοιμόρροπη. Είναι στίγμα πολιτικό, σε αυτή τη πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ.Σαμαράς το τελευταίο διάστημα»,υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ για κίνδυνο νόθευσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι ακόμα και αν όλοι οι νόμιμοι μετανάστες ζητήσουν να συμμετάσχουν, θα είναι λίγες δεκάδες χιλιάδες διασκορπισμένοι σε όλη την εθνική επικράτεια, που σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1% σε κάθε νομό.

Από την πλευρά του,ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παρά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασε για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για δημοψήφισμα, έδωσε στήριξη τόσο στις προσπάθειες που καταβάλει ο πρωθυπουργός στην οικονομία, όσο και στη τροπολογία που αφορά αρμοδιότητες του,λέγοντας χαρακτηριστικά: 

Από το ΚΚΕ,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Μαυρίκος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί προστάτης των μεταναστών, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να γίνει το ν/σ κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους και τους μετανάστες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, για να ανατραπεί, όπως είπε, η αντιλαϊκή πορεία της χώρας και να δοθεί ταξική απάντηση. 

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,μίλησε για «αμήχανη κυβέρνηση που δεν τολμά να υπερασπιστεί με σθένος ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είναι τομή για την ελληνική κοινωνία». «Το δίλημμα είναι αν θα πάμε πίσω στα επαναστατικά Συντάγματα ή θα προχωρήσουμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αντιπαράθεση Καρατζαφέρη – Τζαβάρα

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή ανέβηκε για μια ακόμα φορά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε μια αποστροφή του, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζάφερη και την στήριξη που έδωσε στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ.Καρατζαφέρης έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως βοηθός του κ.Παπανδρέου». 

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ που αντέτεινε: «Σε μια περίοδο κρίσης έχεις δύο επιλογές: Ή να βοηθάς ή όχι. Τα ίδια λέγαμε και στον κ.Καραμανλή,που πήγαινε «ντουγρού». Τα ίδια λέμε και στον κ.Παπανδρέου που τα ακούει.Τι φταίμε εμείς; Ο λαός βλέπει και κρίνει και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις: 7% ο ΛΑΟΣ, 19% η ΝΔ, στο 1/3 η διαφορά. Παλιά ήμασταν 3% εμείς, 40% η ΝΔ, στο 1/10 η διαφορά. Μέχρι το συνέδριο σας θα είμαστε μία ή άλλη στις δημοσκοπήσεις».

#TAGS MM