Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Δεν έχουμε αποδείξεις οτι ο Ακης τα πήρε”

Αυτό είπαν επι της ουσίας οι 2 δημοσιογράφοι που κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Υπάρχει σκάνδαλο, αλλά δεν έχουν στοιχεία που να μαρτυρούν πως ο Ακης Τσοχατζόπουλος έλαβε απευθείας μίζες από την προμήθεια των Γερμανικών υποβρυχίων, κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι Μάκης Πολλάτος και Γιάννα Παπαδάκου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

Η κα Παπαδάκου ωστόσο επικαλούμενη τη δικογραφία του Ειρηνοδικείου Μονάχου, κατέθεσε πως βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του στενού συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκου Μπέλτσιου και ότι συνεργάτες του τελευταίου, είχαν λάβει μίζες για την υπόθεση. Παράλληλα κατέθεσε πως υπάρχει έγγραφο ότι δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε ανώτατο στέλεχος ελληνικών ναυπηγείων στα μέσα δεκαετίας 2000, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πολλάτος είπε οτι σίγουρα είναι σκάνδαλο και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική με το τι συνέβη στα αντισταθμιστικά, διότι οι περισσότερες εταιρείες, όπως φέρεται να είπε, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.
Αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις των γερμανών στελεχών των εταιρειών Ha De We και Ferrostaal όπου γίνεται λόγος για μίζες που κατέληξαν σε έλληνες αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ονόματα. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Πολλάτος φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι από τις δικές του έρευνες προκύπτει ότι το κόστος για την προμήθεια των υποβρυχίων ήταν υπερτιμημένο σε σχέση με την αρχική πρόταση των ΕΝΑΕ, ενώ αναφέρθηκε και στα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα υποβρύχια.  Όταν ρωτήθηκε για το αν κατέληξαν μίζες στον πρώην Υπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Πολλάτος είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να το αποδεικνύουν. 

Την πόρτα της επιτροπής πέρασε αμέσως μετά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Κατέθεσε ότι είναι σκάνδαλο μίζας και αυτό – όπως εξήγησε – προκύπτει από τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για ασαφείς συμβουλές όπως το επισημαίνει και η Γερμανική Δικαιοσύνη στη δικογραφία που συντάχθηκε για την υπόθεση.
(Για τις συμβουλές, είπε πως σύμφωνα με Γερμανική Δικαιοσύνη, φαίνεται να δόθηκαν 72 εκατ. ευρώ στον Ματαντό (εταιρεία ΜΙΕ) και υπάρχουν και 36 εκατ. προς Αβατάγγελο, ο οποίος έκανε και σχέδιο κατασκευής υποβρυχίων στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ερώτηση που δέχτηκε αν υπάρχουν ενδείξεις ότι πήρε χρήματα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η κυρία Παπαδάκου απάντησε πως δεν υπάρχουν στοιχεία.

Είπε ότι οι προκαταβολές που έδωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις Γερμανικές εταιρείες για τα υποβρύχια ήταν το 16% και τα υπόλοιπα δόθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις και προέτρεψε τους βουλευτές να δουν στη δικογραφία της Γερμανικής Δικαιοσύνης, το πρακτικό της συμφωνίας της διαιτησίας.
Επίσης είπε πως σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, η Ελλάδα έχει πληρώσει το 80% οφειλομένων. Το 16% τα είχε δώσει ο Άκης και το υπόλοιπο 64% δόθηκαν σε άλλες περιόδους…
Πάντως πρόσθεσε, ότι βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του στενού του συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Μπέλτσιου.

Η κα Παπαδάκου κατέθεσε επίσης πως… υπάρχει έγγραφο ότι δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε ανώτατο στέλεχος ελληνικών ναυπηγείων στα μέσα δεκαετίας 2000, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν εννοεί Κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως σε συζήτηση που είχε με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, της δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με τον Νίκο Μπέλτσιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε