Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν κομίζει καμία πρόταση ο Μάθιου Νίμιτς

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ωστόσο ο Μάθιου Νίμιτς έχει στη “φαρέτρα” του ιδέες για ένα πιθανό όνομα των Σκοπίων.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ. 

«Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. 

«Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε. 

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έχει διαδοχικές συναντήσεις, σήμερα και αύριο, στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Νίμιτς, αύριο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε