Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Δεν πιάνουμε τους στόχους – Νέα μέτρα το καλοκαίρι

Δεν πιάνουμε τους στόχους – Νέα μέτρα το καλοκαίρι

Ψυχρολουσία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, αφού η πρώτη αξιολόγηση της πορείας της λιτότητας στην Ελλάδα δεν θα είναι θετική. Στην έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητούνται μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άλλα μέτρα.

Επίσης θα επισημαίνεται η καθυστέρηση υλοποίησης βασικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση – με βασικά προβλήματα ασφαλιστικό και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. 

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η έκθεση θα κρούει το “καμπανάκι” στην Ελλάδα ότι αν δεν συμμορφωθεί άμεσα, κινδυνεύει η δεύτερη δόση του δανείου και η χρηματοδότηση της χώρας. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς. 

Ο ένας είναι το ασφαλιστικό, όπου οι ξένοι επιτηρητές θεωρούν ότι πρέπει να αρχίσει να αποδίδει πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται τώρα – ακόμα και από το 2012. Το δεύτερο είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ζήτημα που θεωρούν ότι κινείται αργά – ειδικά η θεσμοθέτηση της μειωμένης αποζημίωσης. Έτερο θέμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπου και εκεί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Τέλος, οι ελεγκτές δεν φαίνονται ευχαριστημένοι από το ρυθμό μείωσης των κρατικών δαπανών. Για παράδειγμα στον ΟΣΕ και σε ΔΕΚΟ, το σχέδιο εξυγίανσης δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς ζητούν μηδέν ζημιές όχι απλώς λιγότερες.

Παπακωνσταντίνου: “Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, εάν…”

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, σε περίπτωση που, η χώρα δεν εκπληρώσει τους στόχους. “Οι όροι της συμφωνίας είναι ξεκάθαροι. Αν σε κάποιο τρίμηνο η χώρα βρεθεί να μην έχει εκπληρώσει τους στόχους – δημοσιονομικούς ή διαρθρωτικούς – τότε μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να αποφασιστεί η παύση της χρημοδότησης” αναφέρει.

Ερωτηθείς, για το αν σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερο πακέτο μέτρων, θα κληθεί η Βουλή να το κυρώσει, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι “δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο μέτρων, εφόσον το πρόγραμμα λειτουργήσει όπως πρέπει”. 

Σαχινίδης: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν αποδώσουν τα υπάρχοντα

Την εκτίμηση ότι, εφόσον συνεχιστεί η αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων και κυρίως, η περικοπή ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε  ο υφυπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σαχινίδης κατα τη συνάντησή του στη Λάρισα με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν, επικαλούμενος τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από το Λογιστήριο του Κράτους. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε