Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν θα γίνει τελικά το debate

Δεν θα γίνει τελικά το debate

Mετά το αδιέξοδο στη Διακομματική τα κόμματα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και όλοι το αποκλείουν να γίνει τελικά η περιβόητη τηλεμαχία.

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η συζήτηση για τα τηλεοπτικά “ντιμπέιτ” στη συνεδρίαση της διευρυμένης Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέμειναν στις θέσεις τους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε για το θέμα των “ντιμπέιτ” ότι «έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων. Σκοπός δεν ήταν να ληφθεί απόφαση, αλλά να χρησιμοποιηθεί η Διακομματική, η οποία δεν έχει αρμοδιότητα γι’ αυτό, ως χώρος στον οποίο θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των κομμάτων».

Ο κ. Γιαννίτσης, απέφυγε να πάρει θέση και τόνισε πως «εάν θα γίνουν “ντιμπέιτ” θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κομμάτων, καθώς η Διακομματική δεν θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα αυτό».

Από την πλευρά του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη, έγινε γνωστό ότι το κόμμα του επέμεινε στην πρόταση για δύο τηλεμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και δύο τηλεμαχίες μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «κρύφτηκε» πίσω από τη διαδικασία, για να μην υπάρξει συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μουρούτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι δημοκρατικό», ενώ αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα δήλωσε ότι «ήθελαν διάλογο χωρίς κανόνες», που θα είχε ως αποτέλεσμα μία τηλεοπτική «σούπα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας δήλωσε ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού η συζήτηση και η αντιπαράθεση για το “ντιμπέιτ”. Αλίμονο στον εργαζόμενο εάν περιμένει μία δίλεπτη τοποθέτηση των αρχηγών των κομμάτων να κρίνει ποιο κόμμα εκπροσωπεί τα συμφέροντά του. Προτείναμε ίδιες ερωτήσεις στους αρχηγούς και επιλογή των δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ.

«Τα δύο κόμματα δεν θέλουν τον οργανωμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Καλύβης, ενώ ο Τ.Κουίκ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε «να γίνει το “ντιμπέιτ” και να αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι για το χρόνο και τους κανόνες του και όποιος δεν θέλει να συμμετάσχει η θέση του να μείνει κενή».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία χωρίς την εκπροσώπηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράστηκε η διαφωνία για τα “ντιμπέιτ” και ζητήθηκε ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή.

Στη Διακομματική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της προβολής των υποψηφίων κομμάτων πέραν αυτών που εκπροσωπούντο στη Βουλή και για τα οποία είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης «για να μην υπάρχει καθυστέρηση, να μην υπάρχει οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση στα κόμματα που προσβλέπουν σε αυτό, θα εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, εντός των επόμενων ωρών, ώστε από αύριο το πρωί να μπορεί να εφαρμοστεί».

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εννέα κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Κοινωνική Συμφωνία) καθώς και πέντε κόμματα που διαθέτουν πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων βουλευτών, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Δηλαδή τα κόμματα Οικολόγοι – Πράσινοι, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Ένωση Κεντρώων και Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Debate τέλος; Ποιοι το θεωρούν τελειωμένη υπόθεση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε