Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Δεν θα καταργηθεί ο 13ος μισθός”

Ο υπουργός Οικονομικών
, Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατηγορηματικά αρνητικός στην κατάργηση του επιπλέον μισθού είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε. δεν θέτουν θέμα κατάργησης του 13ου μισθού των εργαζομένων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι τους επόμενους μήνες το Υπουργείο θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, τα οποία όμως δεν θα “χτυπήσουν” τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Όπως είπε τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν.  
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων -όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους- η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Θα ενταθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επαγγελματικές ομάδες και ιδιώτες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να μειωθεί το έλλειμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια του θα είναι σίγουρα 3 χρόνια και δεν αποκλείεται το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει την παράταση του για έναν ακόμη χρόνο.

Διαβάστε επίσης
Μας προκαλούν πάλι οι Βρετανοί!
Καρατζαφέρης: “Τι τον θέλουμε τον 14ο μισθό;”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε