Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δευτέρα ή Τρίτη η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση; Tι λένε στο Νewsit Συνταγματολόγοι

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής “μιλάει” για Κυριακή, ανεπίσημα, δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση, ωστόσο το σκηνικό τα τελευταία λεπτά μοιάζει να αλλάζει καθώς το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κοινοβουλευτική πηγή χωρίς να την κατονομάζει

αναφέρει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα “πάει” για την Τρίτη το βράδυ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με την ψηφοφορία.

Όπως εξήγησε στο Νewsit o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος “εφόσον δεν αλλάζει πρωθυπουργός και γίνεται ανασχηματισμός δεν υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό είναι επιλογη του πρωθυπουργού. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται απο το Σύνταγμα λέει πως η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να αρχίσει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης. Η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες έαν το ζητήσει η κυβέρνηση. Η πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή εάν συγκεντώσει την πλειοψηφία των παρόντων που δεν επιτρέπεται να είναι κάτω από τα 2/5  του συνόλου.
Την πρόταση εμπιστοσύνης μπορεί να την καταθέσει και σήμερα, ο ανασχηματισμός είναι άσχετος με την πρόταση εμπιστοσύνης. Εφόσον την υποβάλλει σήμερα αρχίζει μετά 2 μέρες, το σύνταγμα δεν ορίζει να ειναι δύο εργάσιμες ημέρες. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως θα αρχίσει Δευτέρα η συζήτηση”.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης διαρκεί 3 ημέρες και ολοκληρώνεται το βράδυ της τρίτης ημέρας με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Αν ισχύσει αυτό η χώρα θα μπει σε μια ιδιότυπη ακυβερνησία η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι.Ακόμη και μετά τον σημερινό ανασχηματισμό το νέο σχήμα ουσιαστικά για να κυβερνήσει θα πρέπει να περιμένει άλλες 5 ή 6 ημέρες για να πάρει το πράσινο φως της Βουλής.

Από τον ανασχηματισμό, την ανακοίνωση των ονομάτων, ως την πρακτική δουλειά στα υπουργεία θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες διαδικασίες.

Αύριο θα πρέπει να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί, αλλά και πάλι ακόμη κι αν παραλάβουν τα υπουργεία αμέσως είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εφαρμόσουν οποιαδήποτε πολιτική από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός συνέδεσε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση.

Όλα αυτά μάλιστα υπό έναν ακόμη όρο. Να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:
+1500 τα spreads +1700 τα cds – Ρίχνουμε ευρώ,Ασία

Δεν τόλμησε την οικουμενική – Κάνει ανασχηματισμό και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης…

Βενιζέλο και Χρυσοχοϊδη βλέπουν στη θέση Παπακωνσταντίνου τα ξένα ΜΜΕ

Εκλογές ζητά ο Σαμαράς και ρίχνει την ευθύνη για το ναυάγιο στον πρωθυπουργό

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε