Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

«Διάσπαση ή διάλυση» το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μέχρι πρότινος το “όλον ΠΑΣΟΚ” ήταν μάλλον μια έννοια φετίχ για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος.

Αυτό πλέον δεν ισχύει. Το δίλημμα “διάσπαση ή διάλυση” του ΠΑΣΟΚ όλο και περισσότερο συζητείται μεταξύ των στελεχών του κορυφαίων και μη, τα οποία πια μιλούν ανοιχτά και απελευθερωμένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς τα ταμπού του παρελθόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του μελετά όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως χωρίς να βιάζεται, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον εκνευρισμό στους δελφίνους ή εκρήξεις τύπου Χρυσοσχοϊδη.

Όπως λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου ή που γνωρίζουν ως ένα βαθμό τις σκέψεις και τις προθέσεις του,
⁃ πρώτον, δεν αισθάνεται και δεν λειτουργεί κάτω από την πίεση του χρόνου,
⁃ δεύτερον, θεωρεί ότι πρώτα απ’ όλα προέχει η σωτηρία της χώρας και συνεπώς η απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρις ότου ολοκληρώσει την αποστολή της
⁃ τρίτον, επιθυμεί ένα ανοιχτό, πολιτικό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο ιδεολογικοπολιτικο πλαίσιο, μια νέα “3η Σεπτέμβρη”, που θα διέπει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, και
⁃ τέταρτον, αφού διαμορφωθεί το πλαίσιο, το “όχημα” ή το “κάρο” όπως λένε κάποιοι τότε μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα πρόσωπα που θα οδηγήσουν το “όχημα” ή θα σύρουν το “κάρο”.

Το τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι θολό, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και στην περίπτωση που παραμείνει για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, στενοί συνεργάτες του λένε ευθέως ότι ένα κομμάτι του κόμματος θα αποκολληθεί.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι θα είναι το 20-30% και εκτιμούν ότι θα συνενωθεί με άλλα σχήματα, κινήσεις και πρόσωπα προκειμένου να υλοποιηθούν τα σενάρια που κυοφορούνται εδώ και μήνες για ένα νέο κόμμα-σφήνα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πάντως οι επαφές του κ. Παπανδρέου με στελέχη και βουλευτές συνεχίζονται, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο όπου είναι πιθανό ο κ. Παπανδρέου να δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγκούσης: “Μόνοι μας πυροβολήσαμε τα πόδια μας!”

Και κείμενο από 12 βουλευτές με Χ.Καστανίδη

Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μια καμπαρντίνα στην ομιλία Χρυσοχοϊδη

Ξυνίδης: Δεν μπορώ να προσεγγίσω την συνταγή του ΠΑΣΟΚ PLUS με διπλάσιο αμονιαζόλ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε