Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Διάβημα Παπανδρέου μετά την οργίλη αντίδραση προσχηματικού τύπου – Στη δίνη των αντιδράσεων και ο Γ. Παπακωνσταντίνου

– Ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν
– Κυβερνητικοί βουλευτές κατηγορούν τον κ. Παπακωνσταντίνου για χλιαρή αντίδραση
– Η Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών
– “Πουλήστε και παραλίες” λέει σε συνέντευξή του ο Σερβάς Ντερούζ.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ως αντίδραση στη συνέντευξη τύπου της τρόικας που θεωρήθηκε απαράδεκτη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας και προσβολή προς τον ελληνικό λαό.

Έτσι με το διάβημα αυτό ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναυπάρξουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να επικρατήσει και αρχικά ηρεμία και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μιας και επικρατεί οργή αλλά και σύγχυση μιας και τα περισσότερα στελέχη ενημερώθηκαν το πρωί για την ύπαρξη της σκληρής ανακοίνωσης από πλευράς κυβέρνησης. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου.  Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε τη σκληρή ανακοίνωση της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις στελεχών

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτες του αργά το απόγευμα για τις δηλώσεις της τρόικας και έπειτα από σειρά επαφών, αποφασίστηκσε να εκδοθεί αυτή η σκληρή ανακοίνωση, η οποία ωστόσο για πολλούς θεωρείται προσχηματική, καθώς η κυβέρνηση καθυστέρησε τρομερά να αντιδράσει και στις 02:00 τα ξημερώματα το έκανε.

Πέρα από αυτό όμως η κυβέρνηση δείχνει οργισμένη γιατί με τις δηλώσεις της τρόικας έρχεται προ τετελεσμένου και πλέον από τη Δευτέρα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, προκειμένου να εξηγήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ανακοίνωσε πρώτα η τρόικα, καθώς φοβούνται και τις αντιδράσεις των αγορών.

Εκτός από την κυβέρνηση όμως που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για προσχηματική αντίδραση, στο στρόχαστρο βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον οποίο καταλογίζεται λανθασμένος χειρισμός του θέματος.

Ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιούνται γιατί δεν έδωσε ο ίδιος ο έλληνας υπουργός πρώτα συνέντευξη έτσι ώστε να αναπτύξει τον εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άφησε την τρόικα με αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η τρόικα βάζει πωλητήριο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, πολλοί χρεώνουν στον υπουργό Οικονομικών και τη μηδενική αντίδραση στην συμπεριφορά της τρόικας και μάλιστα αναφέρουν πως την ώρα που στην Ελλάδα επικρατούσε σάλος, το υπουργείο έστελνε τεχνοκρατικά σημειώματα για τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με την τρόικα.

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

“Πουλήστε και παραλίες” λέει ο Σερβας Ντερούζ

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τρόικα Σερβάς Ντερούζ, σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια “θα κάνετε αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ” και προσθέτει: “Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο”. Διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις εταιρείες ενώ για την τριετία 2013-2015 αναφέρει “θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ . Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία την οποία δεν έχουμε υπολογίσει”.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Ντερούζ δηλώνει: “πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία”.

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν καθώς όπως αναφέρει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει “πολύ εύθραυστη”.
Εκτιμά όμως ότι έχει επιτευχθεί “αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη”. Ο κ Τόμσεν σημειώνει χαρακτηριστικά “μπορεί να επιτεύχθηκε πέρυσι ο στόχος για έλλειμμα στο 9,5%, αλλά βλέπω ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει το στόχο του 7,8% για το 2011 εάν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν λέω ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιασθεί , αναμένω ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μαρτίου , αλλά βλέπω ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις”.

 

Διαβάστε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης:

Πωλητήριο βάζει η τρόικα στην Ελλάδα – Προς πώληση εισηγμένες ΔΕΚΟ, λιμάνια, τράπεζες για το θηριώδες ποσό των 50 δισ ευρώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε