Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δίκες εξπρές για τους “διεφθαρμένους” πολιτικούς

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί από την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση

Το «πράσινο φως» έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα, για το νομοσχέδιο με το οποίο οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι διοικητές δημοσίων οργανισμών κ.λπ. θα δικάζονται με διαδικασίες-εξπρές για αδικήματα διαφθοράς (κακουργήματα και πλημμελήματα) τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.) και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία ως πρωταγωνιστές φέρονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Τα σκάνδαλα αυτά έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς και έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης.

Αν και η αποκάλυψη πολλών σκανδάλων ανατρέχει αρκετά χρόνια πριν, οι περισσότερες δικογραφίες δεν έχουν καν παραπεμφθεί να εκδικασθούν και σε κάθε περίπτωση καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει τελεσιδικήσει. Ελλείψει πολιτικής βούλησης να διωχθούν τα συγκεκριμένα εγκλήματα, αλλά και όταν μετά τον Οκτώβριο του 2009 η βούληση δίωξής τους ήταν δεδομένη, η καθυστέρηση της διαδικασίας είναι εμφανής». Και προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι «πρέπει να πάμε με ταχύτητες» στις περιπτώσεις αυτές.

Ακόμη, υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι υποθέσεις ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος δεν θα πρέπει να εκδικάζονται με τους συνήθεις ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να εκδικάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο». Η πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου αυτού έγινε τον περασμένο Ιούνιο (2.6.2011) από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου σε διαδικασίες-εξπρές υπάγονται:

«1. Όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, εκτός από αυτά που τελούνται από τους ίδιους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δικάζονται βάσει του νόμου περί υπουργών,

2. Όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους αυτή, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και οι διοικητές (π.χ. πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές κ.λπ.) οργανισμών του δημοσίου τομέα και τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εξαιρούνται τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων),

3. Όλα τα κακουργήματα σε υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες με πράξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Αναφορικά με το διαχωρισμό των αδικημάτων διευκρινίζεται ότι εάν υπουργός δωροδοκηθεί προκειμένου να παρέχει όφελος σε τρίτο, σε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, τότε το αδίκημα υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα δικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Εάν όμως υπουργός επωφελούμενος από την ιδιότητά του δωροδοκηθεί για να μεσολαβήσει στον περιφερειάρχη ενός νομού για κάποιο έργο, τότε θα δικαστεί με τις διαδικασίες-εξπρές του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, σε περίπτωση εμπλοκής υπουργού κ.λπ. δεν θα διατάσσεται προανάκριση, αλλά μόνον προκαταρκτική εξέταση η οποία θα διενεργείται αυτοπρόσωπα από εισαγγελέα και κατόπιν ανάκριση, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.

Για το σκοπό αυτό ορίζεται, με βάση και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο αναγκαίος αριθμός εισαγγελέων και ανακριτών, που πρέπει να συνδράμουν στο έργο της ανάκρισης σε σύνθετες υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων. Οι δικαστικοί αυτοί λειτουργοί θα απαλλάσσονται όλων των άλλων καθηκόντων τους.

Ακόμη, οι εισαγγελείς και ανακριτές θα βοηθούνται από όσους γραμματείς και ειδικούς επιστήμονες κρίνουν οι ίδιοι ότι είναι αναγκαίο για να ολοκληρώσουν το έργο τους στον οριζόμενο χρόνο, ενώ θα επικουρούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως και από την αρμόδια για τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος Εισαγγελία, αλλά και από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ θα μπορούν να διορίζουν τους αναγκαίους πραγματογνώμονες για την αναζήτηση όλων των στοιχείων που κρίνουν αναγκαία. Επίσης, για τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι θα χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές δεν θα ισχύει κανένα απόρρητο.

Εάν η υπόθεση σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας καταστεί ώριμη για ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί ο χωρισμός της δικογραφίας, ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται για τους συμμετόχους.

Αρμόδιο δικαστήριο για να εκδικάζει τις υποθέσεις αυτές είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο θα ορίζει δικασίμους κατά προτεραιότητα, εντός δύο μηνών, από την ολοκλήρωση της προδικασίας.

Εξάλλου, αναβολές δεν επιτρέπονται παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης επιτρέπεται διακοπή της δίκης και επανάληψή της σε σύντομη δικάσιμο. Εάν και μετά τη διακοπή το τυχόν ανυπέρβλητο κώλυμα παραμένει, η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται εντός διμήνου.

Ο Μιλ. Παπαϊωάννου ανέφερε, επίσης, ότι σε περίπτωση εμπλοκής υπουργού θα μπορεί να διαταχθεί προφυλάκιση εάν κριθεί αναγκαίο από τις δικαστικές αρχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το εξωτερικό, τότε θα υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για αναστολή των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε