Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Απειλούν και εκβιάζουν όποιον θέλει να αποχωρήσει” – Σοκαριστική μαρτυρία πρώην στελέχους

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Απειλούν και εκβιάζουν όποιον θέλει να αποχωρήσει” – Σοκαριστική μαρτυρία πρώην στελέχους

Σημαντική κατάθεση στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έδωσε ο Ηλίας Σταύρου , πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια, θέλησε να αποστασιοποιηθεί από την οργάνωση.

Ο μάρτυρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την ιδεολογία αλλά και τον τρόπο που η οργάνωση χειριζόταν καταστάσεις αλλά και πρόσωπα, εκανε εκτιμήσεις για την εμπλοκή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγης και του Νίκου Μιχαλολιάκου τόσο στη δολοφονία Φύσσα, όσο και στις επιθέσεις των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Ο μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο αρχηγός είχε την εποπτεία στις επιθέσεις και επισήμανε πως δίνει μία “γραμμή” για να γίνει χτύπημα.

Επιπλέον, ο Ηλίας Σταύρου έδωσε ξεξάθαρη κατάθεση σχετικά με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής αναφερόμενος στον εθνικοσοσιαλισμό και την πίστη στον Χίλτερ ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ιεραρχία με αρχηγό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, ακόμα και για τον τρόπο που κρατούσαν το οπτικοακουστικο υλικό έτσι ώστε να εκβιάζουν όσους ενδεχομένως μελλοντικά να ήθελαν να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, κατονόμασε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Κουκούτση και Ματθαιόπουλο, που -κατά τον ίδιο- τον απείλησαν όταν έκανε πλέον ξεκάθαρο στα τέλη του 2013 ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την οργάνωση με κάθε κόστος, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόσωπο του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

“Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Όπως ο Φύρερ παράγει δικαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Έχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του ειναι οι επιθυμίες του έθνους. Όπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτερ η Γερμανία. Αυτή η σχεση ειναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου κόμματος” κατέθεσε ο Ηλ. Σταύρου για το Νίκο Μιχαλολιάκο, ενώ για την οργάνωση δήλωσε: “Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με δομή και ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός τοποθετεί τα κατώτερα μελη και στελεχη, το πολιτικό συμβούλιο και πάει λέγοντας. Κανουν επιλογές με πίστη οτι λειτουργούν με γενικό περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο Μιχαλολιάκος” ανέφερε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Ο Ηλ. Σταύρου μίλησε για δεκάδες ζητήματα που αφορούν στη Χρυσή Αυγή και μέχρι σήμερα τα στελέχη αλλά και η ηγεσία της τα αρνούνται κατηγορηματικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι γινόταν εκπαίδευση ενώ επισήμανε ότι από το 2012 υπήρχε ενημέρωση για την ομοιόμορφη ενδυμασία.

Απειλές για τη ζωή του όταν αποχωρήσε

Ο Ηλίας Σταύρου μίλησε για τις απειλές, άμεσες ή έμμεσες που είχε δεχθεί όταν ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποχωρήσει από την οργάνωση το 2013. Είναι χαρακτηριστικά του λόγια του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με το μάρτυρα του είπε, προσπαθώντας να τον προειδοποιήσει: «Πρόσεχε τις επιλογές σου. Άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε».

Πιο άμεση ήταν η φράση που του μεταφέρθηκε από άλλο στέλεχος του κόμματος ότι «όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή, τον τρώει η μαρμάγκα» ενώ κάποιοι άλλοι τον χαρακτήριζαν «τελειωμένο»…

Παράλληλα, απειλές, όπως είπε, δέχονταν τόσο η μητέρα του όσο και η σύζυγός του. ‘Στη Βέροια, όπου πήγαμε, μας έπαιρναν ανώνυμα τηλεφωνήματα και έλεγαν: “οι προδότες πεθαίνουν”. Και σήκωνε το τηλέφωνο η μητέρα μου με εγκεφαλικό και τ’ άκουγε αυτά. Εκείνο το διάστημα μου είπε η σύζυγός μου ότι ο Θ.Α της είπε “μακριά από το Σταύρο”. Σε έγκυο γυναίκα…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις