Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δικογραφία λίστας Λαγκάρντ – Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτη: Ό,τι δούλεψες διάγραψέ το”

Δικογραφία λίστας Λαγκάρντ – Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτη: Ό,τι δούλεψες διάγραψέ το”

Από σαράντα κύματα πέρασε το πρώτο cd με τη λίστα Λαγκάρντ που έφθασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010 πριν καταλήξει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων αν και έφτασε σε μορφή usb και όχι ψηφιακού δίσκου.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος πήρε εντολή να βρει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και να ενημερώσει τον υπουργό, αντέγραψε το cd στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, αλλά στη συνέχεια το διέγραψε.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο στενός του συνεργάτης: “Όταν είδα ότι ήταν πολλά τα αρχεία, πάνω από δύο χιλιάδες δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα τον ακριβή αριθμό τα αντέγραψα στον υπολογιστή μου του υπουργείου, για λόγους ταχύτητας και για περισσότερη ασφάλεια του cd. Μετά την πάροδο κάποιων ημερών έκανα μία εκτύπωση με γύρω στα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, τα έβαλα όλα μαζί σε ένα φάκελο, μαζί με το cd και τον πήγα στο γραφείο του υπουργού. Ο κύριος υπουργός μου είπε: Ωραία ό,τι δούλεψες διέγραψέ το. Εγώ διέγραψα και τα δύο αρχεία. Ο κύριος υπουργός δεν μου έδωσε ποτέ εντολή να αντιγράψω τα αρχεία σε memory stick και εγώ ο ίδιος δεν τα αντέγραψα ποτέ, τα αρχεία αυτά”.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι καταθέσεις των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι επίμαχες καταθέσεις τους στη λίστα Λαγκάρντ δικαιολογούνται απόλυτα από τα εισοδήματά τους.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ροσώνης όταν προέκυψε το ζήτημα ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε μαζί τους και τους διαβεβαίωσε πως δεν είχε κάνει εκείνος τη διαγραφή των ονομάτων.

Ο μάρτυρας ωστόσο με νόημα πως: “Κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και βρισκόταν υπό συνεχή αρνητική κριτική. Είχε αυτοδυνάμως, προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας λόγο να μην θέλει να συνδέεται οικογενειακώς με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Συνεπώς εάν ήθελε υποτεθεί ότι πράγματι ο πρώην υπουργός νόθευσε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς δηλαδή να απαιτείται προς παρακίνησή του οποιαδήποτε ηθική αυτουργία οιουδήποτε.

Ο νομικός σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε κληθεί να εκφράσει την άποψή του για τον χειρισμό της λίστας, υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ελέγχους αλλά δεν είχε αποφασίσει σε ποιόν θα την ανέθετε.

Ο κ. Αναστάσιος Μπάνος ως νομικός του πρώην υπουργού αναφέρει: “Η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό ήταν ότι ναι θα διενεργηθεί έλεγχος στα στοιχεία και θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα εάν ο έλεγχος θα γίνει από το ΣΔΟΕ ή από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Μου ζήτησε δε να ενημερώσω τον γενικό διευθυντή ελέγχου για τις διατάξεις που προβλέπουν την σύσταση ειδικού κλιμακίου ελέγχου ώστε εάν επέλεγε τη σύστασή του οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πολιτικά συμπεράσματα ενός αναμενόμενου αποτελέσματος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε