Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Δημιουργείται κοινό υπουργικό συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Στην Αθήνα ο Ισραηλινός Υπ. Εξωτερικών

Η πρώτη σύνοδος αυτού του νέου διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του επομένου διμήνου.

Η δημιουργία κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Α. Παπανδρέου και Benjamin Netanyahu σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Στο υπουργικό αυτό συμβούλιο που θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών θα συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές και σκοπός θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε συγκεκριμένους τομείς.

Η πρώτη σύνοδος αυτού του νέου διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του επομένου διμήνου και η προετοιμασία του ανατέθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρη Δρούτσα και Avigdor Lieberman ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα .

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον Πρωθυπουργό , τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον Πρόεδρο της Βουλής. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Εκτός από τα ενεργειακά που θεωρείται βέβαιο πως θα είναι το… κύριο πιάτο στις συζητήσεις ο κ. Λίμπερμαν ενδιαφέρεται να πουλήσει και όπλα στην Ελλάδα. Την Πέμπτη θα πάει στο Πεντάγωνο για να προωθήσει τη διμερή αμυντική συνεργασία, κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία.

Το περασμένο καλοκαίρι έγινε η μεγάλης κλίμακας άσκηση “Μίνωας”, ενώ το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2011 περιλαμβάνει και μεταστάθμευση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ισραηλινές βάσεις.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να πάρουν την επόμενη παρτίδα των πυρομαχικών για τα άρματα Leopard 2, ενώ θέλουν να πουλήσουν στην αεροπορία τα συστήματα αναβάθμισης βομβών αέρος – εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε