Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Το “δημοψήφισμα” Βαρουφάκη που έβαλε… φωτιά ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup – Spiegel: “Τι μας είχε πει ο Τσίπρας για δημοψήφισμα”

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

– Σάλος σε Ελλάδα και Ευρώπη από τη συνέντευξη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera
– Αν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν το σχέδιό μας, μπορούμε να προκηρύξουμε πάλι εκλογές ή να προκηρύξουμε δημοψήφισμα είπε ο υπουργός Οικονομικών
– ΥΠΟΙΚ: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση, να επανορθώσει η Corriere
– Τον στηρίζει το Μαξίμου – Σαμαράς: Κάνει σαν τον Παπανδρέου
Spiegel: Μας είχε μιλήσει κι εμάς ο Τσίπρας για δημοψήφισμα
– Γερμανικά ΜΜΕ: Προσπάθεια εκβιασμού από την Αθήνα!

Μόλις ένα 24ωρο πριν από το νέο κρίσιμο Eurogroup, όπου θα ζητηθεί η νέα λίστα Βαρουφάκη με τις επτά προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μια δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα βάζει… φωτιά!

Ήδη, τα γερμανικά ΜΜΕ, που ψάχνουν ευκαιρία, κατηγορούν την Αθήνα πως εκβιάζει τις Βρυξέλλες και προσπαθεί να εκμαιεύσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της γιατί «τα λεφτά τελειώνουν».

Το Spiegel δεν έμεινε εκεί. Ο δημοσιογράφος Mathieu von Rohr ανέβασε στο twitter την απάντηση που είχε δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Αν έπρεπε να κάνουμε αύριο δημοψήφισμα με το ερώτημα “Θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής” τότε όλοι θα απαντούσαν την αξιοπρέπεια παρά τις δυσκολίες που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση», είπε απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε ο Βαρουφάκης

Ο σάλος ξεκίνησε από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera όταν ο Έλληνας υπουργός κλήθηκε να απαντήσει αν μια μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: “Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, ούτως η άλλως. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο: εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες”. Ο δημοσιογράφος ρωτά ξανά: “αν όμως οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό σας;” και ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: “Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά, όπως μου είπε ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες. Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα”.

Εκεί που δημιουργείται η… εμπλοκή είναι μια… παρένθεση. Μια παρένθεση που έβαλε ο συντάκτης (για το ευρώ) ήταν εκείνη που άναψε φωτιές.

Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης

«Κιτρινισμός» και «προσπάθεια αποδόμησης»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την παρένθεση η εφημερίδα «αλλοίωσε την απάντηση, καθώς “η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης”». Γι’ αυτό η εφημερίδα καλείται για «κιτρινισμό ολκής» και καλείται να επανορθώσει.

Αλλά το υπουργείο δεν τα βάζει μόνο με την Corriere αλλά και με άλλα ξένα ΜΜΕ που, όπως τονίζεται, συστηματικά διαστρεβλώνουν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και κινδυνολογούν. «Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Γιάνη Βαρουφάκη στήριξε το Μέγαρο Μαξίμου, που έκανε λόγο για προσπάθεια αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη «είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν».

Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έμεινε αναπάντητο από τη Νέα Δημοκρατία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, να το σχολιάζει από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρομοίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον… Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών πως κάνει το ίδιο λάθος με τον πρώην πρωθυπουργό.

«Επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του Γιώργου Παπανδρέου και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι παίζουν με το Grexit για να βγάλουν τις ευθύνες από πάνω τους. Και να ‘χει μόνο ο λαός να τις πληρώσει. Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αυτή η δήλωση για τη χώρα», είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Όταν το άκουσα δεν το πίστευα, έμεινα άφωνη. Αν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη λογική, προσπαθώντας να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μία αλληλεγγύη την οποία δικαιούται, κάνει τεράστιο λάθος και υπονομεύει θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Με τους εταίρους διαλέγεσαι, διαπραγματεύεσαι. Αλλά το να τους πεις ότι εγώ θα κάνω δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα , είναι το επιχείρημα το οποίο απλώς τους ενώνει εναντίον σου», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε