Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημοσίευμα βλέπει πρόοδο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Δημοσίευμα βλέπει πρόοδο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «βλέπει» η διαδικτυακή πύλη euractiv.com. Σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει την ελληνική πρωτοβουλία για το όνομα», το euractiv αναφέρει ότι τα Σκόπια αντέδρασαν θετικά στην πρόταση, που έκανε η Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ποπόσκι, έστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 6 Νοεμβρίου, έναν μήνα αφότου η Αθήνα υπέβαλε μία πρόταση για λύση. «Είναι μια ασυνήθιστη κίνηση», επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα, καλωσορίζοντας την ελληνική πρόθεση να προχωρήσει το ζήτημα «αποφασιστικά μπροστά».

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, άσκησε πίεση το τελευταίο διάστημα και στις δύο πλευρές, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρειάζεται να αρθεί το ελληνικό βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ώστε να μπει η χώρα σε μία πιο σταθερή πορεία, με δεδομένη και την ύπαρξη αυξανόμενων εθνοτικών εντάσεων.

Το euractiv σχολιάζει ότι η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια κατά το διάστημα της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και υπενθυμίζει ότι στις 5 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε επιστολή στον ομόλογό του Ποπόσκι, με την οποία προτείνει την υπογραφή ενός διμερούς μνημονίου, ως βάση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ακόμα και πριν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Στην πρόσφατη έκθεση προόδου καλεί για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας «στα πρώτα στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Στην απαντητική επιστολή του ο Ν. Ποπόσκι επαναλαμβάνει πολλές φόρμουλες, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον Έλληνα ομόλογό του αναφορικά με τη βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Ελπίζω να συμφωνείτε με την πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνέβαλε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ» αναφέρει ο Ν. Ποπόσκι στην επιστολή του. «Αποτελεί σταθερή μας επιθυμία να επιλύσουμε τη διαφορά για την ονομασία. Αυτό θα ωφελήσει και τις δύο χώρες και συνολικά την περιοχή. Καλωσορίζω την πρόθεση, που εκφράζεται στην επιστολή σας, για να προχωρήσουμε τις συνομιλίες για την ονομασία προς τα εμπρός» προσθέτει ο υπουργός της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, αυτές οι διπλωματικές ανταλλαγές μπορεί να σκιαστούν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Πλεβνέλιεβ, ο οποίος δήλωσε στον Επίτροπο Φούλε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καταθέσει την πρόταση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος Φούλε επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, όπου ενημερώθηκε για τις προθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης να βάλουν βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Οι Βούλγαροι αξιωματούχοι σε διάφορα επίπεδα κατηγόρησαν τα Σκόπια ότι κλέβουν την ιστορία της χώρας τους, παραποιούν τα ιστορικά στοιχεία, εφαρμόζουν πολιτική διακρίσεων έναντι των «Μακεδόνων» πολιτών με βουλγαρική καταγωγή κ.α.

«Τώρα, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούν να σκιαγραφήσουν πόσο σοβαρή είναι η απειλή του βουλγαρικού βέτο» είπε πηγή στο euractiv. Η Βουλγαρία θα έχει εκλογές το επόμενο καλοκαίρι και μία «σταθερή θέση» έναντι των Σκοπίων φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών της, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε