Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Δημοσιογράφοι ανοίγουν την… αυλαία στην προανακριτική για τα υποβρύχια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με στόχο να κατατεθεί το πόρισμα στις 6 Ιουνίου, η προανακριτική για τα υποβρύχια ξεκινάει τις εργασίες της το πρωί της Πέμπτης, με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων.

Ν. Χατζηνικολάου, Μάκης Πολάτος, Τάσος Τέλλογλου, Γιάννα Παπαδάκου, Αριστέα Μπουγάτσου και Κώστας Αλατζάς θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν στην Επιτροπή, που θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρκο Μπόλαρη, οι πρώτοι έξι μάρτυρες είχαν το βασικό ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Την Τρίτη, η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, με το προεδρείο να αποτελείται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος θα είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, αντιπρόεδρος ο Άγγελος Μανωλάκης και γραμματέας ο Άγγελος Τόλκας.

Η ΝΔ, όπως είπε ο πρόεδρος της προανακριτικής, ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για την δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι ήδη έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής η δικογραφία ενώ αναμένεται ακόμα το υλικό της γερμανικής δικαιοσύνης από τις καταθέσεις των στελεχών των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW.

Η προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ανακοίνωσε πως το Άμπου Ντάμπι απάντησε θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή στοιχείων για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Όπως είπε, το fund που ελέγχει το 60% της εταιρείας Ferostal, σε επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρεσβευτή, δήλωσε πως θα συνδράμει στο έργο της προανακριτικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παράλληλα ανακοίνωσε πως ασκούνται πιέσεις για συνεργασία και προς η Γερμανική πλευρά, κι όπως είπε, έχει στείλει ήδη επιστολή
στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας της Γερμανίας, κ.κ. Σόιμπλε και Ντε Μεζιέρ, ζητώντας την παρέμβαση τους, δεδομένου ότι οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες (Τίσσεν και ΧαΝτεΒε) έχουν αρνηθεί να στείλουν στοιχεία στις ελληνικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραπομπή Τσοχατζόπουλου στην Προανακριτική ψήφισε η Βουλή – Κόλαφος κατά του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός

Τέλη Μάη θα απολογηθούν οι ύποπτοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Στις 30 Μαΐου η απολογία του συνεργάτη του Άκη για τα υποβρύχια

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε