Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: “Κατάρρευση” ΣΥΡΙΖΑ – Ανοίγει την ψαλίδα η ΝΔ

Δημοσκόπηση: “Κατάρρευση” ΣΥΡΙΖΑ – Ανοίγει την ψαλίδα η ΝΔ

Μια δημοσκόπηση “πονοκέφαλο” για το Μαξίμου δίνει μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 73% στην παράσταση νίκης.

Ειδικότερα, η διαφορά στην παράσταση νίκης είναι τεράστια, με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις… 60,5% ποσοστιαίες μονάδες: Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 73%, έναντι 12,5% του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 32,5% (33% τον Φεβρουάριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% (16,5%), διαφορά δηλαδή που φτάνει τις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ από 7,5% (7,5% και 7%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Φεβρουάριο), οι ΑΝΕΛ 2,5% (1,5%), η Ένωση Κεντρώων 2% (αμετάβλητο), η Πλεύση Ελευθερίας 2% (1,5%), το Ποτάμι 1,5% (αμετάβλητο), η Λαϊκή Ενότητα 1% (αμετάβλητο).

Οι τεράστιες διαφορές που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και από τους ποιοτικούς δείκτες της μέτρησης, αφού οι πολίτες – ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να εκτιμούν πως ο πολιτικός της χρόνος λιγοστεύει.

Ενδεικτικά, το 87% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το ποσοστό δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος δε, εμφανίζεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 75%.

Αντίστοιχα, το 71,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα. Ένα ποσοστό που στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ανέρχεται στο 47% και υπερισχύει όσων απαντούν πως η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στη χώρα.

Από την άλλη το 39,5% επιθυμεί μετά από πιθανές εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή με συνεργασία) της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 19% πιστεύει πως πρέπει αυτή να σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 13,5% ζητεί σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Αυτό ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μόλις το 27% των ψηφοφόρων θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από την υφιστάμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ο “κανένας” καταλληλότερος πρωθυπουργός – Ο Μητσοτάκης ο πιο δημοφιλής

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται σε ποσοστό 37% καταλληλότερος για πρωθυπουργός, την ώρα που ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 19%. Ο “κανένας”. ωστόσο κερδίζει με ποσοστό 42%.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται και ως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας το 35% των θετικών απόψεων (61,5% αρνητικές). Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29,5% (63%), η Φώφη Γεννηματά με 26,5% (71%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 26% (70%) ο Σταύρος Θεοδωράκης με 24,5% (71,5), ο Βασίλης Λεβέντης με 24,5% (71%), ο Αλέξης Τσίπρας με 22% (77%), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 19,5% (79,5%), ο Πάνος Καμμένος με 17,5% (81% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,5% (87,5%).

Την ίδια ώρα, το 52% των ερωτηθέντων απαντά πως η αντιπολίτευση δεν πρέπει να δείξει συναίνεση και θα πρέπει να μην ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, την ώρα που το 29,5% ζητεί αυτά να υπερψηφιστούν με διακομματική πλειοψηφία.

Επιπλέον, το 66,5% εκτιμά πως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης επανήλθε στην επικαιρότητα ως μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από σημαντικότερα προβλήματα, ενώ το 22,5% απαντά πως σωστά η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα, καθώς είναι μια σημαντική διαδικασία.

Πηγή: Τηλεόραση ΣΚΑΙ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε