Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Newsit : 7/5 (Συμπεράσματα)

Δημοσκόπηση Newsit : 7/5 (Συμπεράσματα)

Η πρόβλεψη ότι συντρέχουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά την μεταπολίτευση οι προϋποθέσεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην οικονομία δείχνει να επιβεβαιώνεται απόλυτα μαπό τη δημοσκόπηση που έκανε σήμερα η ALCO για το NewsIt.

Η δημοσκόπηση έγινε μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων στην Βουλή και τις διαγραφές της Ντόρας Μπακογιάννη και των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν κόντρα στις κομματικές γραμμές.

Από τις απαντήσεις των πολιτών είναι σαφές ότι καταδικάζουν τις παλιές πρακτικές των κομμάτων και ζητούν ουσιαστικές ανατροπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποδοκιμάζουν συντριπτικά τους στείρους κομματικούς ανταγωνισμούς με τη μορφή “διαλόγου κωφών” και ειδικά εν όψει συνάντήσεων κορυφής όπως αυτή της Δευτέρας ζητούν συνεννόηση, συναίνεση και αλλαγές. 

Επίσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες αξιώνουν τομές στο πολιτικό σύστημα, όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του νόμου περί βουλευτικής ασυλίας, αλλά και η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών. Γίνεται δηλαδή καθολικό το αίτημα που είχαν επισημάνει αρθρογράφοι του NewsIt, όπως ο Πέτρος Φιλίππου ακριβώς για αυτές τις αλλαγές. 

Εξαίρεση αποτελεί το θέμα της εκλογής των βουλευτών από λίστα όπου οι πολίτες δείχνουν σκεπτικισμό και εμφανίζονται διχασμένοι. 

Καταδικάζουν επίσης τις κλασικές πρακτικές των διαγραφών. Ζητούν νέα κόμματα με πολύ περισσότερο χώρο διαφωνιών και διαλόγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. πιστεύουν ότι τα κόμματα τους έχουν κλείσει τον κύκλο τους! 

Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη είναι σαφές ότι διατηρεί ένα μεγάλο ρεύμα εντός της Ν.Δ. Ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. διαφωνεί με τη διαγραφή της έστω κι αν είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η πρώην υπουργός την επεδίωξε. 

Συμπερασματικά τόσο σε ότι αφορά τόσο το πολιτικό όσο και το κομματικό σύστημα για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση οι πολίτες εμφανίζονται τόσο προβληματισμένοι και ευεπίφοροι σε ουσιαστικές αλλαγές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε