Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ενοχλημένη η Λαγκάρντ με την Αθήνα που δεν θα πληρώσει αύριο τη δόση του ΔΝΤ – Δεκτό το αίτημα για πληρωμή και των 4 δόσεων τέλη Ιουνίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– H Tράπεζα της Ελλάδος έκανε επίσημο αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ
– Η κυβέρνηση την Παρασκευή έπρεπε να αποπληρώσει την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ
– Συνολικά, οι τέσσερις δόσεις ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ
– Ανάλογο αίτημα έχει υπάρξει άλλη μία φορά στην ιστορία του ΔΝΤ από τη Ζάμπια
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, με την Ελλάδα να είναι πλέον στριμωγμένη, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε επίσημο αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ομαδοποίηση των δόσεων.

Το αίτημα της Αθήνας έγινε αποδεκτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που καλεί πλέον τη χώρα να πληρώσει και τις 4 δόσεις στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ επιτρέπεται να μην πληρώσει μία χώρα τη δόση της και να την πληρώσει αργότερα στη διάρκεια του ίδιου μήνα ομαδοποιώντας ουσιαστικά τις δόσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει χρεοκοπία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από το αίτημα της Αθήνας, καθώς τόσο η ίδια όσο και πολλοί αξιωματούχοι νιώθουν πως η ελληνική κυβέρνηση τους άδειασε.

Και νιώθουν έτσι γιατί μέχρι και το μεσημέρι τόσο η Κρίστιν Λαγκάρντ όσο και πηγές του ΔΝΤ εμφανίζονταν σίγουροι πως η Αθήνα θα πληρώσει κανονικά τη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

“Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτή η κίνηση γίνεται αιφνιδιαστικά, καθώς αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διεμήνυαν πως η δόση την Παρασκευή θα πληρωθεί κανονικά. Μάλιστα, σήμερα κιόλας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στα Παραπολιτικά FM αρνήθηκε να απαντήσει εάν η δόση θα πληρωθεί την Παρασκευή και διευκρίνισε πως “πάντα γίνεται προσπάθεια οι υποχρεώσεις μας να εξυπηρετηθούν κανονικά”.

Ακόμα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε λίγη ώρα πριν το αίτημα πως είχε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα πως οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας, την Παρασκευή θα έπρεπε να πληρωθεί δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ, στις 12 Ιουνίου δόση 350 εκατ. ευρώ, στις 16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου δόση 350 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο αίτημα υπήρξε άλλη μία φορά στην ιστορία του ΔΝΤ και αυτό είχε γίνει τη δεκαετία του 80 από τη Ζάμπια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε