weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

ΔΝΤ: Θα χρειαστούν κι άλλα σκληρά μέτρα για 2011 και 2012! – Παπανδρέου: «Όχι σε νέα μέτρα»

Νέα πιο σκληρά μέτρα θα χρειαστεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει οριστικά η χώρα την χρεωκοπία λέει το ΔΝΤ.

  «Παρά τις νέες διορθώσεις της Eurostat, θα κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε φέτος για το έλλειμμα και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του.

Είπε επίσης οτι : «Τις πιο επώδυνες αποφάσεις τις έχουμε πάρει», είπε αλλά πρόσθεσε: «Ο συναγερμός δεν έχει λήξει! Το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο.»

Επιτέθηκε επίσης σφοδρά στη ΝΔ κατηγορώντας την ευθέως για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Φορώντας πράσινη γραβάτα και με οξείς τόνους ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: 

«Θα είμαστε η πιο διαφανής χώρα σε ό,τι αφορά τις στατιστικές. Ασχολούμαστε αναγκαστικά με το έλλειμμα και το χρέος που μας άφησε η ΝΔ».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα, η οποία -όπως είπε- πληρώνει τις εγκληματικές πράξεις της ΝΔ.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε πως κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ «είχε κυριαρχήσει το ψέμα, η αδιαφάνεια, η απόκρυψη της αλήθειας».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά σφράγισαν την διακυβέρνηση της ΝΔ, το ελλειμμα και το χρεος ήταν τελικά η επισφράγιση, η απόδειξη, η επιβεβαίωση της εικόνας που είχαν σχηματίσει διεθνώς οι εταίροι», συμπλήρωσε.

«Εσείς τα φουσκώσατε», συνέχισε φουσκώσατε το έλλειμμα στο 15% από 3% που είχατε πει, και απλώς τα αποκρύψατε. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτει η Eurostat τις αμαρτίες σας και σήμερα ακόμα η κληρονομιά σας μας κυνηγά διεθνώς».

«Δεν είμαστε ίδιοι. Αποφασίσαμε με όποιο πολιτικό κόστος να αλλάξουμε την Ελλάδα.»

Ο κ. Παπανδρέου κάλυψε επίσης τον Κώστα Σημίτη για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία λέγοντας οτι εκείνος είναι που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Το ΔΝΤ επιμένει: Πάτε καλά, αλλά… θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα

Η έκθεση προόδου του ΔΝΤ δεν θα είναι μεν αρνητική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα επισημαίνεται οτι θα χρειαστούν και άλλα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και για το 2012.

Θα επισημαίνεται οτι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και έχουν τεθεί σ’ εφαρμογή δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά.

Υπενθυμίζεται οτι το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση του και σε παράγραφο που αναφέρεται στην  ελληνική οικονομία έχει ήδη αναφέρει οτι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα έρθει από το 2012!
‘Οπως αναφέρεται στη σχετική παράγραφο, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει το μέγιστο της ύφεσης το 2010 και σταδιακά από το 2011 η τάση θα αντιστραφεί ώστε ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να ξαναγίνει θετικός το 2012.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αναμονή της 22ης Οκτωβρίου που θα δοθεί στην δημοσιότητα και επίσημα από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ το ελληνικό έλλειμμα όλα δείχνουν οτι τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι πιο δύσκολα απ’ όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Μόλις χθες ήταν που ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν Αµαντέου Αλταφάι «μάσησε» τα λόγια του όταν ρωτήθηκε για το θέµα της λήψης πρόσθετων µέτρων λιτότητας εφόσον διαπιστωθεί ότι το δηµοσιονοµικό έλλειµµα της Ελλάδας είναι κατά πολύ µεγαλύτερο του 13,7% του ΑΕΠ για το 2009.

Ο Α. Αλταφάι, εκπρόσωπος του αρµόδιου για τα Οικονοµικά επιτρόπου Ολι Ρεν, επιβεβαίωσε πως πράγµατι το έλλειµµα, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες της Γιούροστατ στην Ελλάδα, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πόσο. Πληροφορίες από την Αθήνα µιλούσαν ακόµη και για 15%, ενώ στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές έλεγαν πως µε την αναθεώρηση το έλλειµµα θα κινηθεί γύρω στο 14,1%.

Για πρωτη φορά επίσης, µιλώντας σε δηµοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Γ. Ασµούσεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπάρξει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου στην Ελλάδα – µε βάση το Μνηµόνιο – µετά το 2013. Να σηµειωθεί ότι η γερµανίδα καγκελάριος δεν συζητούσε µέχρι τώρα κάτι τέτοιο. 

Απάντηση Σαμαρά στην επίθεση Παπανδρέου

Από την Κόρινθο όπου πραγματοποιεί περιοδεία ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στην ομιλία Πρωθυπουργού το πρωί στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε μιλήσει για εγκλήματα της ΝΔ στην ελληνική οικονομία. 

«Πέρυσι ο κ. Παπανδρέου μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και μετά μας είπε ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ. «Σήμερα μας λέει ότι για τα δικά του σφάλματα φταίει και πάλι η ΝΔ. Και τότε έλεγε ψέματα και τώρα λέει ψέματα με μια διαφορά. Ότι τώρα πια τον έχει καταλάβει όλος ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, με στόχο να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, αλλά και να στηρίξει τους υποψηφίους του κόμματός του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις διαφορές μεταξύ του υποψηφίου της ΝΔ για την περιφέρεια Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Δράκου και του Πέτρου Τατούλη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ο κ. Δράκος είναι Ο ένας είναι αποδεδειγμένα και πετυχημένα αυτοδιοικητικός, ενώ ο κ. Τατούλης είναι πολιτικά μεταλλαγμένος. Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά ο κ. Δράκος εκφράζει έναν ευρύτατο κόσμο από κάθε πλευρά γιατί είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός, ενώ ο κ. Τατούλης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «που δεν ξέρω καν αν τον θέλει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Ο πρωθυπουργός λέει ψέμματα

Ενότητες
#TAGS MM