Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δραγασάκης: Με ενοχλεί η μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις

Δραγασάκης: Με ενοχλεί η μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις

«Μπαίνουμε σε λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από την κυβέρνηση, τότε η διαπραγμάτευση θα έκλεινε τη Δευτέρα στο Eurogroup, τόνισε ο κ. Δραγσάκης, προσθέτοντας ότι έχει αναδειχθεί πως υπάρχουν προβλήματα και αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών -όπως για παράδειγμα η ελάφρυνση του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας- και συμπλήρωσε: «δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών».

Εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του ΔΝΤ να μειωθεί το αφορολόγητο για να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα πληρώνουν όσοι έχουν δυνατότητα. Η χώρα είναι σε κρίση και πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο όσοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό, τόνισε, θα πρέπει να πάρουν θέση, για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, όσοι στο εσωτερικό -όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Στουρνάρας- κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση. Έχουμε εκπληρώσει τους στόχους, επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, έστω ότι θα κλείσει η αξιολόγηση σε τακτό χρόνο και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Έχουμε υποστηρικτές

Το θετικό σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν πλέον υποστηρικτές των θέσεών της και πως τα αποτελέσματα για την οικονομία είναι πολύ καλά, όπως αναγνώρισε και ο Μοσκοβισί, διαψεύδοντας την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατέστησε σαφές πως το Plan b είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα τις αντιθέσεις και τις ρηγματώσεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων, χωρών και κομμάτων, μαζί με τα θετικά στοιχεία της οικονομίας.

Με ενοχλεί η μυστικότητα

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση έχει μια μυστικότητα. «Εγώ θα ήθελα ο κόσμος να ξέρει ποια είναι τα επίδικα» τόνισε, ενώ για την κόντρα ΔΝΤ- Σόιμπλε είπε ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δικές τους διαφωνίες, καλώντας τους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για την αλήθεια να συμβάλουν στο να μάθει ο κόσμος γιατί δεν προχωράμε ή γιατί πάμε σε συμβιβασμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ, καθώς πλέον οι αντιθέσεις εμφανίζονται όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και εντός των χωρών και εντός των κυβερνήσεων. «Για παράδειγμα, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, έχουμε τον Γκάμπριελ κατά του Σόιμπλε» υπενθύμισε ο κ. Δραγασάκης, ενώ ερωτηθείς εάν υπό το βάρος των πιέσεων υπάρχει plan B, απάντησε ότι το σχέδιο είναι οι συμμαχίες που μπορούμε να έχουμε. Τόνισε, πάντως, ότι «το θετικό σενάριο για την Ελλάδα είναι θετικό σενάριο για την Ευρώπη» και εκτίμησε ότι στις 20 Φεβρουαρίου υπάρχουν τα δεδομένα είτε για το πλαίσιο της συμφωνίας ή για το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση απάντησε: «έχω ξαναπεί, η β΄αξιολόγηση από άποψη χρόνου θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη. Για να τελειώσει το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018, πρέπει να έχουμε βγει στις αγορές. Είναι άλλο να βγάζεις ένα ομόλογο και να απευθύνεσαι στις αγορές και άλλο να απολογείσαι και να υφίστασαι αυτή την επιτροπεία» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «να κλείσει η συμφωνία τώρα, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ για να υπάρξει άμεσα δοκιμαστική έκδοση ομολόγου».

Επισήμανε πως υπάρχει σύγκρουση αντιλήψεων ανάμεσα στους θεσμούς: «Υπάρχει το υπόδειγμα που θέλει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις εντελώς (…) η βάση του προβλήματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, τους είμαστε εμπόδιο» είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουν και σε άλλη κυβέρνηση ότι κάνουν σε μας, εμείς δεν προβάλλουμε μόνο αντιδράσεις, εκπροσωπούμε άλλο μοντέλο. Όμως θυμάστε ότι και άλλες κυβερνήσεις που πήγαν στο παρελθόν να διεκδικήσουν κάτι, είχαν και αυτές προβλήματα ας το αναγνωρίσουμε αυτό».

Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ένα 60% της κοινωνίας είναι υπέρ προοδευτικής, δημοκρατικής κατεύθυνσης, αλλά με την πολιτική έκφραση αυτής της πλειοψηφίας υπάρχουν προβλήματα. «Για παράδειγμα όταν λέμε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πόσοι πιστεύουν ότι υπάρχει σοσιαλιστικό κίνημα;» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ενώ σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δραγασάκης δεν το απέκλεισε στο μέτρο που ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ εάν είναι με τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα και ξεκαθαρίσει και ποια πολιτική αντιπροσωπεύει (φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατία).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε