Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοψήφισμα: Η Κομισιόν “αδειάζει” τον Αλέξη Τσίπρα! “Τίναξες τη συμφωνία στον αέρα! Μονομερής η ενέργεια να φύγετε από τις διαπραγματεύσεις!”

Δημοψήφισμα: Η Κομισιόν “αδειάζει” τον Αλέξη Τσίπρα! “Τίναξες τη συμφωνία στον αέρα! Μονομερής η ενέργεια να φύγετε από τις διαπραγματεύσεις!”

– Στη δημοσιότητα έδωσε η Κομισιόν την τελευταία της πρόταση προς την Ελλάδα
– Κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πως προκήρυξε δημοψήφισμα ενώ υπήρχε η αίσθηση πως η συμφωνία είχε κλείσει
– Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 13:45 από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
– Τρεις οι συντελεστές του ΦΠΑ 23%, 13% και 6%
– Η πρόταση των δανειστών προέβλεπε: ΦΠΑ 23% για την εστίαση, 13% για τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία και 6% για φάρμακα, βιβλία – Καταργούνταν ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά
– Προβλέπεται επίσης: μείωση των αμυντικών δαπανών έως 400 εκατ.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση “για την ενημέρωση του ελληνικού λαού σε πνεύμα διαφάνειας (!)” όπως αναφέρει, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής η Κομισιόν, που εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά πως ενώ υπήρχε η αίσθηση πως η συμφωνία θα ήταν εφικτή στο Eurogroup του Σαββάτου, η Αθήνα έριξε τη βόμβα του δημοψηφίσματος!

Μάλιστα, το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά με την πρόταση: Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούν έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους φιλέλληνες αλλά που δεν κάνει και… πολλά για να δικαιολογήσει τον “τίτλο”, αδειάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, που στο διάγγελμά του έκανε λόγο για τελεσίγραφο από πλευράς των δανειστών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι συζήτηση συνεχιζόταν ως το βράδυ της Παρασκευής!

Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία“, τονίζει η Κομισιόν!

Επί της ουσίας πρόκειται για την πρόταση των Θεσμών που έθεσε σε δημοψήφισμα η κυβέρνηση και η οποία δεν είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές την απέσυραν!

Εντύπωση επίσης προκαλεί η κίνηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανεβάσει την ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο twitter, χρησιμοποιώντας την πρώτη φράση από την ελληνική έκδοση της ανακοίνωσης της Κομισιόν.


Σημειώνεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα δώσει τη Δευτέρα έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 13:45 (ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει για την πρόταση των Θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε