Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλέγεται ο Σγουρός – Προβάδισμα Καμίνη, Μιχαλολιάκου και Γκιουλέκα – Όλα ανοιχτά ακόμα σε ένα ολονύχτιο εκλογικό θρίλερ

– Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι 7 περιφέρειες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ και 6 η Ν.Δ
– Μέχρι αργά τη νύχτα κανείς δεν μπορεί να δηλώσει νικητής – Μάχη ψήφο με ψήφο
– Τεράστια η αποχή-Οσοι ψήφισαν προέταξαν την αυτοδιοίκηση και όχι τα κόμματα
– Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του NewsIt και πως αλλάζουν τα χρώματα.

Σε πολλά τοπικά θρίλερ που ίσως κρατήσουν ως τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να εξελιχθεί η βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μέχρι τώρα φαίνεται πως καταρχήν υπάρχει ένα προβάδισμα για τον Γ. Καμίνη στον δήμο της Αθήνας, για τον κ. Μιχαλολιάκο στον δήμο Πειραιά και για τον κ. Γκιουλέκα στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ το προβάδισμα του κ. Σγουρού φαίνεται πως το πλέον πιθανό είναι να του χαρίσει τη νίκη. Ωστόσο, αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι ενδεικτικά των τελικών, καθώς η μάχη γίνεται ψήφο με ψήφο και όλα θα κριθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία τα οποία ακόμα δεν ειναι ασφαλή το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει 7 περιφέρειες, ενώ η Νέα Δημοκρατία κερδίζει προς το παρόν 6 περιφέρειες.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του NewsIt και παρατηρήστε πως αλλάζουν τα χρώματα από λεπτό σε λεπτό.

Από τις έρευνες που έχουν γίνει ο μόνος που φαίνεται ότι εξασφαλίζει με άνεση την εκλογή του είναι ο Γ. Σγουρός στην περιφέρεια Αττικής αφού φέρεται να προηγήται με διαφορά ασφαλείας από τον Β. Κικίλια.

Η εταιρία GPO που έκανε έρευνα για λογαριασμό του Μέγκα του δίνει διαφορά σχεδόν 6 μονάδων με πρόβλεψη 53,7% για τον κ. Σγουρό και 46,3% για τον κ. Κικίλια.

Ώρα 20.32 η εκτίμηση του ALTER για την περιφέρεια Αττικής δίνει τελικό νικητή τον Ι.Σγουρό με 54 % και  46% στον Β.Κικίλια.

‘Ομως στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά οι μονομάχοι εμφανίζουν εικόνα μάχης ψήφο με ψήφο.
‘Ετσι επειδή υπάρχει και πολύ μεγάλη αποχή, μεγαλύτερη από την προηγούμενη Κυριακή, θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να τολμήσει κανείς πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. ‘Αλλωστε το ότι το εκλογικό σώμα ψήφισε αυτή τη φορά με κριτήρια αυτοδιοίκησης και όχι πολιτικά, όπως δήλωσε στο σχετικό ερώτημα, ανατρέπει τα προγνωστικά.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Καμίνης στην Αθήνα διεκδικεί το δήμο από το Ν. Κακλαμάνη. Μάλιστα στην έρευνα της GPO η διαφορά είναι τόσο μικρή ώστε δεν δόθηκε πρόβλεψη.



‘Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα την περασμένη Κυριακή ένα ποσοστό 15% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας ψήφισε Κακλαμάνη για να στείλει πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ωστόσο σήμερα που κρίνεται ο δήμος αρκετοί από αυτούς ψήφισαν Καμίνη θεωρώντας ότι η δημαρχιακή θητεία του Ν. Κακλαμάνη δεν ήταν επιτυχής.

Για παρόμοιους λόγους και ο Γ. Μπουτάρης διεκδικεί με πολύ σοβαρές πιθανότητες το δήμο Θεσ/νίκης, ενώ μέχρι πρόσφατα ο Κ. Γκιουλέκας ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Οι Θεσσαλονικείς φαίνεται ότι αποδοκίμασαν στο πρόσωπο του Κ. Γκιουλέκα τον απερχόμενο Β. Παπαγεωργόπουλο στερώντας του την άνετη νίκη.Και εδώ πάντως η μάχη θα κριθεί στις τελευταιές ψήφους.

Στον Πειραιά συμβαίνει επίσης κάτι ανάλογο αφού ο Γ. Μίχας “πληρώνει” τη δημαρχία Φασούλα και απειλείται με ήττα από το Β. Μιχαλολιάκο αν και και σε αυτό το δήμο ο τελικός νικητής θα προκύψει στο τέλος της καταμέτρησης.

Για αυτό το λόγο και στις δύο παραπάνω δήμους δεν δόθηκε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή αφού εκτιμάται ότι ο δήμαρχος θα εκλεγεί με λίγες ψήφους διαφορά.

Στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ο Π. Ψωμιάδης φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη.

‘Οσο για την περιφέρεια Πελοποννήσου και εκεί η μάχη Τατούλη-Δράκου είναι σώμα με σώμα. Στο τελικό αποτέλεσμα ίσως βαρύνει η γενέτειρα του Α. Σαμαρά Μεσσηνία, όπου καταγράφονται πολύ μικρότερα ποσοστά αποχής από τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας.

Το Νewsit τονίζει ξανά ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή την ώρα είναι εξαιρετικά παράτολμη και χρειάζεται να περιμένουμε την εξέλιξη της καταμέτρησης για να φανούν οι νικητές.

‘Ομως το ότι οι τρεις μεγάλοι δήμοι έγιναν ντέρμπι, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή με πολιτικά κριτήρια στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και σήμερα με αυτοδιοικητικά στέλνοντας μήνυμα σε δημάρχους που δεν πέτυχαν στην προηγούμενη θητεία τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε