Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές: Τι “βλέπει” η Νέα Δημοκρατία!

εκλογές

– “Εμπιστευθείτε με” είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ…
-… και στη Νέα Δημοκρατία εξετάζουν όλα τα σενάρια για τις επόμενες εκλογές
– Ποια είναι τα δύο σενάρια, ποια τα θετικά και τα αρνητικά τους και ποιες οι πιθανές ημερομηνίες
– Οι στόχοι και οι σαφείς… εντολές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να είναι η ΝΔ έτοιμη για παν ενδεχόμενο

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Τετάρτη από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν στο… μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Κάτι που θα αποτελούσε μια κίνηση στο πνεύμα μιας τακτικής πολιτικού αιφνιδιασμού. Το βέβαιο είναι πως ερωτήματα δημιουργούνται και μετά την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τι σκέφτονται όμως στην Νέα Δημοκρατία για όλα αυτά;

Σενάριο πρώτο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στη Νέα Δημοκρατία μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια. Εκτιμούν ότι η θέση της κυβέρνησης για αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές φέρνει πιο κοντά την εκτίμηση για διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, στελέχη της οδού Πειραιώς αναφέρουν το εξής: Πως η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει προηγηθεί καμία εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις εθνικές εκλογές. Ούτε αυτοδιοικητικές ούτε ευρωεκλογές.

Αντίθετα, αν οι βουλευτικές εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, τότε η κυβέρνηση:

1ον) θα έχει μειώσει το ρίσκο της μεγάλης αποχής που «σημαδεύει» τις ευρωπαϊκές κάλπες.

2ον) θα προσθέσει στον προεκλογικό της λόγο ένα ευρωπαϊκό περίβλημα με κεντρικό μήνυμα «μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη».

Το σενάριο αυτό, λένε πολιτικοί αναλυτές, θα μπορέσει να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα μια προεκλογική «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στα νέα μέτρα που θα ισχύουν. Κι αυτό διότι θα έχει μεταθέσει την ατζέντα από ένα πεδίο προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Σενάριο δεύτερο

Το δεύτερο σενάριο που μελετούν στη ΝΔ είναι να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018. Δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα, πριν ισχύσουν τα νέα μέτρα του 2019.

Ο προβληματισμός όμως που υπάρχει από τους πολιτικούς αναλυτές, έχει να κάνει με το εξής: Με το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον πήχυ της νέας αξιολόγησης. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για επιβολή νέων μέτρων. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του πολιτικού «ατυχήματος». Είτε αυτό προέλθει από σκάνδαλα είτε από γεγονότα που θα οφείλονται σε κρατική ολιγωρία…

Νέα Δημοκρατία: Στις επάλξεις!

Νέα Δημοκρατία

Στο πνεύμα αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη το… αυτονόητο: Να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να υπάρχουν σαφής «γραμμή», αλλά και πολιτική θέση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Επιπλέον, κάτι που πάντα επιθυμεί κάθε πολιτικός αρχηγός, όσο περισσότερο γίνεται: Δηλαδή κλίμα ενότητας μεταξύ των κορυφαίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι να ζητήσει εντατικοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όχι μόνο εντός της Βουλής. Αλλά και εκτός του Κοινοβουλίου, με επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.

Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένο: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς ειδικότερα των νέων που πληρώνουν την πολυετή κρίση στη χώρα μας. Στο εσωκομματικό μέτωπο, η ΝΔ στοχεύει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων με φρέσκα και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά της. Πάντα όμως σε συνδυασμό με έμπειρα στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν ώστε να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

«Παράθυρο» για διπλές από Σκουρλέτη

Το «παράθυρο» για σενάριο διπλών εκλογών άνοιξαν ήδη οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, τον Ιούνιο: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσης θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα, αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία, θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους, αν θέλετε, υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις