Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκνευρισμένος ο Λ. Παπαδήμος για τα “μικροεπεισόδια” υπουργών: “Δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτή η δουλειά”

– Δραματικοί τόνοι από τον Παπαδήμο: “Καμία κόκκινη γραμμή παρά μόνο η σωτηρία της χώρας”
– Μικροεπεισόδιο Ξυνίδη με τον Παπαιωάννου για τις δικηγορικές εταιρείες
– Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Χ. Παπουτσή όταν εκείνος αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ
– Την Πέμπτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος

“Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε” είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, οπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με θέματα που αφορούν στην απελευθέρωση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και διατάξεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών.

“Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες” τόνισε με έμφαση ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο κ. Παπαδήμος έστειλε και σαφές μήνυμα προς όλους τους υπουργούς, λέγοντας πως “όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας”.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, για τη διαμόρφωση «ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15», επισημαίνοντας ότι «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

ΜΙΚΡΟΕΝΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο εμφανίστηκε αποφασισμένος να κόψει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών μία και καλή. Όταν στο τραπέζι μπήκε το θέμα της απελευθέρωσης των φορτηγών υπήρξε ένας διαπληκτικός με τον κ. Δήμα να αναφέρει προς τον κ. Βορίδη πως το νομοσχέδιο για τα φορτηγά δεν είναι αυτό ακριβώς που είχανε συζητήσει και θα πρέπει να το ξαναδούν.

Τότε λοιπόν παρενέβη ο πρωθυπουργός και εκνευρισμένος τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται αυτή η δουλειά συνέχεια και πως πρέπει επιτέλους να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση, κόβοντας έτσι τη συνέχεια της συζήτησης.

Λίγο αργότερα, υπήρξε ένα μικροεπεισόδιο ανάμεσα στον κ. Ξυνίδη και τον κ. Παπαιωάννου για το θέμα των δικηγορικών εταιρειών, με έναν υπουργό να παρεμβαίνει και να αναρωτιέται με νόημα: “δεν καταλαβαίνω πως μία ιταλική δικηγορική εταιρεία μπορεί να στήνει γραφείο στην Αρκαδία και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μία αθηναική δικηγορική εταιρεία”. 

Στο υπουργικό παρενέβη και ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως είναι υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων της κυβέρνησης Παπαδήμου να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης, κάτι που θεωρείται ως παρέμβαση και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτή η παρέμβαση του κ. Παπουτσή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος τον εγκάλεσε και ζήτησε από όλους τους υπουργούς να αναφέρονται μόνο στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο κ. Παπουτσής στην παρέμβασή του έδειξε να υιοθετεί τη φρασεολογία Σαμαρά λέγοντας πως με κάθε θυσία και με επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να πυροδοτήσουμε μία αντικυκλική πολιτική για να ξεκινήσει η οικονομία. Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό τόνισε πως είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών όταν μάλιστα βρισκόμαστε στο μέσο μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης.
 
Με την έγκριση του πολυνομοσχέδιου κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες των υπουργείων, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

Με το πολυνομοσχέδιο:

– Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

– Καθιερώνονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

– Παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες σε φοροτέχνες και εισπρακτικές εταιρείες.

– Ρυθμίζεται η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις ή σε είδος, δηλαδή με εμπράγματα δικαιώματα.

– Επιχειρείται παρέμβαση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Διαβάστε

Χρυσοχοϊδης: «Αμετανόητα εμμονικός ο Γιώργος» – Λούκα: Θα είμαι υποψήφια

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε