Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εξεταστική για τις σπατάλες στα νοσοκομεία ζητά η Ντόρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ως το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τις υπερτιμολογήσεις που οδήγησαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες για αυτό και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η Βουλή οφείλει να συστήσει αμέσως Εξεταστική Επιτροπή για την ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου, τουλάχιστον για τα 10 τελευταία χρόνια», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Σε ανακοίνωσή της, η κα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι το «αδίστακτο κερδοφόρο, παιχνίδι ενός ευρύτατου κυκλώματος ανθρώπων με τη φαρμακευτική δαπάνη και ειδικότερα τα ιατρικά υλικά, που αγοράζονταν σε τιμές όχι απλώς διπλάσιες αλλά συχνά και πολλαπλάσιες του πραγματικού τους κόστους», επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την «υπερτιμολόγηση ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών συσκευών και ειδικών υλικών (βηματοδότες, τεχνητές κεφαλές κλπ)», τη «σπατάλη στη χρήση των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων ως αποτέλεσμα των ακατάλληλων για νοσοκομειακή χρήση συσκευασιών», την «ανυπαρξία ελέγχου» κλ.π., έχει σαν αποτέλεσμα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να δείχνει άνοδο κάθε χρόνο κατά 0,5 δισ ευρώ, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, προσθέτει η κα Μπακογιάννη.

«Δεν είναι σκάνδαλο απαράγραπτο», σημειώνεται στην ανακοίνωση και καλείται η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει αξιοποιώντας όλες τις σχετικές δυνατότητες του κράτους:

– Ποιοι ήταν οι κατά τον κ. Λοβέρδο «ενδιάμεσοι»;

– Πως διασφάλιζαν την «ομαδική τύφλωση» όλων όσοι είχαν ευθύνη για τις σχετικές αγορές και το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων;

– Ποιοι πλούτισαν παράνομα και μπορεί ο φορολογούμενος να πάρει πίσω μέρος έστω του παράνομου αυτού πλούτου;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε