Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εξεταστική Siemens: “Ο ΟΤΕ δεν έδινε στοιχεία”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Με την κατάθεση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου συνεχίστηκε σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens.

 

“Άσκησα τα καθήκοντα μου όσο μπορούσα και όσο πρόλαβα” δήλωσε ο κ.Αθανασίου. Ήταν ο δικαστικός που ξεκίνησε την προανάκριση για το σκάνδαλο το 2005. Ο μάρτυρας καταλόγισε ευθύνες στον ΟΤΕ για την καθυστέρηση της έρευνας του, καθώς, όπως είπε, κωλυσιεργούσε στην αποστολή των εγγράφων που του ζητούσε.
 
“Δεν πρόλαβα να στοιχειοθετήσω τη ζημιά στον ΟΤΕ γιατί δεν έδινε στοιχεία ο ΟΤΕ. Δεν συνεργαζόταν…” φέρεται να δήλωσε με νόημα ο κ.Αθανασίου, αναφερόμενος στην ανακριτική προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος την περίοδο που διοικητής στον ΟΤΕ ήταν ο Παναγής Βουρλούμης.
 
Η έλλειψη στοιχείων ήταν και η βάση που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε μέλη του ΟΤΕ. Όπως είπε, δεν μπορούσε να το κάνει γιατί δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς που υπέστη ο Οργανισμός και το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, τόνισε, πως ο έλεγχος συνεχίζεται και έτσι το θέμα της απόδοσης ευθυνών παραμένει ανοικτό. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τις οικοσκευές που φέρεται να έλαβαν πολιτικά πρόσωπα, ο μάρτυρας κατέθεσε τι ενημέρωσε σχετικά και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, όμως πρόσθεσε, και οι δύο είχαν την άποψη ότι δεν στοιχειοθετούνταν θέμα δωροληψίας και για το λόγο αυτό δεν εστάλη η υπόθεση στη Βουλή.
 
Τέλος ο κ.Αθανασίου, όσον αφορά την υπόθεση του C4I δήλωσε πως δεν διαπίστωσε ζημιά του δημοσίου.
 
Επίσης η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μετά από ομόφωνη απόφαση, έστειλε έγγραφο στην Υ.Π.Ε.Ε. (πρώην Σ.Δ.Ο.Ε.) ζητώντας να της προσκομίσει να τις όποιες εκθέσεις ελέγχου και καταλογισμού έγιναν για τυχόν φορολογικές ατασθαλίες στον ΟΤΕ την επίμαχη περίοδο. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά τις καταθέσεις στελεχών του Οργανισμού στην Εξεταστική, με τις οποίες κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ύποπτες δοσοληψίες στο χώρο των προμηθειών ανάμεσα σε υπαλλήλους του Οργανισμού και της Siemens. «Κάποιοι, πρώτα έκαναν παραγγελίες υλικού στην Siemens και μετά συνέτασσαν και υπέγραφαν τις συμβάσεις ακόμα και την ώρα που το υλικό ξεχείλιζε στις αποθήκες του ΟΤΕ» όπως χαρακτηριστικά έχουν καταθέσει.
 
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε