Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Eξι σταθμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου για το 2010

23/04/2010: Ο πρωθυπουργός κάνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το Καστελλόριζο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πότε κατάλαβε οτι “λεφτά δεν υπάρχουν”. Τα πολλά ταξίδια. Ο μηχανισμός στήριξης, το Μνημόνιο, οι αντάρτες, οι διαγραφές και ο Καμίνης.

1.ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Μετά από ένα τετράμηνο προσαρμογής στα κυβερνητικά καθήκοντά της και προσπάθεια εφαρμογής του κοινωνικού σκέλους των προεκλογικών εξαγγελιών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιλαμβάνεται ότι τελικά «λεφτά δεν υπάρχουν». Η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αποτέλεσε καταλυτικό σταθμός στα όσα συνέβησαν μετέπειτα, καθώς εκεί ο κ. Παπανδρέου έγινε συνάντησε τις τεράστιες επιφυλάξεις των διεθνών οικονομικών παραγόντων και τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς την χρεοκοπία.

2. ΜΑΙΟΣ 2010

Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα μέχρι το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και το…Νέο Δελχί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να προστατευθεί από τους κερδοσκόπους και να διασωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Μηχανισμού Στήριξης με κεφάλαια 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Την προσφυγή στον Μηχανισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό από το Καστελόριζο και κατά τη ψήφισή του πρώτου πακέτου μέτρων 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν «όχι» και διαγράφηκαν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα 3 υπάλληλοι της Τράπεζας MARFIN επί της οδού Σταδίου εβρισκαν τραγικό θάνατο όταν κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας άγνωστοι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά στη τράπεζα.

3. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με αφορμή τα 36α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από απίστευτες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία ώρα, ανακοινώνει τους υποψήφιους που θα στηρίξει το κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έκπληξη αποτελούν η στήριξη του Γιώργου Καμίνη για το δήμο Αθηναίων και του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

4. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η πολιτικοποίηση των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα που επιβάλει η τρόϊκα, αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια διακαναλική συνέντευξη όπου σηκώνει το γάντι καλώντας τον ελληνικό λαό με τη ψήφο του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διαφορετικά η χώρα θα πήγαινε προς εθνικές εκλογές.

5. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Το αποτέλεσμα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών, 7 περιφέρειες στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου και η επικράτηση μετά από 26 χρόνια στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, εκλαμβάνεται τελικά από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τριετία.

6. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών ή απολύσεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση κάτω από τις πιέσεις της τροϊκας διαμορφώνει ένα πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προωθεί νέες μειώσεις μισθών και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προκαλώντας τη δυσαρέσκεια, αν όχι την οργή της κοινωνίας, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ένας βουλευτής από την Πρέβεζα, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής και πάραυτα με απόφαση του Γ. Παπανδρέου διαγράφεται από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Έτσι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ από 160 βουλευτές τον Οκτώβριο του 2009 περιορίζεται σήμερα στους 156 βουλευτές. Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του κράτους το 2011 δεν υπήρξαν απώλειες για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές και κυρίως η Βάσω Παπανδρέου αμφισβήτησαν ανοιχτά και με επιχειρήματα το μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε