weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Εκτός ΠΑΣΟΚ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – Ραγδαίες εξελίξεις με απανωτές παραιτήσεις

Εκτός ΠΑΣΟΚ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – Ραγδαίες εξελίξεις με απανωτές παραιτήσεις | Newsit.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EUROKINISSI

Μετά την θυελώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος όπου ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη αν διαφωνούν να αποχωρήσουν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Πολλοί μιλούν ήδη για ένα … πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται.

Πρώτα ήρθε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Μιχάλη Κασσή και λίγο μετά τις 11:00 η ανακοίνωση παραίτησης από το ΠΑΣΟΚ της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως είπε στο newsit η κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει ήδη στείλει την επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου όπου εξηγεί την επιλογή της να αποχωρήσει από το Κίνημα. Στην επιστολή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκφράζει τη διαφωνία της με το πακέτο των μέτρων, αλλά και τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτό θυμίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε εκτός κυβέρνησης καταψηφίζοντας το Μνημόνιο το οποίο θεωρεί πως θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση.

Στο μεταξύ ανοιχτά θέμα ηγεσίας θέτει η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή. Η κ. Μπατζελή λέει πως οι όποιες εξελίξεις όμως θα πρέπει να δρομολογηθούν μετά την ψήφιση των μέτρων καθώς αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα επιβίωσης της χώρας. Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητεί εκ νέου, με ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «αυτοκτονεί πολιτικά» και «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται». Και προτείνει στην ηγεσία να προχωρήσει σε μια νέα συλλογικότητα, να συγκροτήσει Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, κάνοντας πρόσκληση σε πανστρατιά. Και προειδοποιεί την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της».

Μερικές ώρες νωρίτερα και από τηλεοράσεως ο Μιχάλης Κασσής δήλωνε:
«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega πως αφού δε θέλει να ψηφίσει τα μέτρα τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο κ. Κασσής είπε μάλιστα πως εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένονται και άλλες κινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την παραίτηση Ξενογιαννακοπούλου δείχνει να επιβεβαιώνεται και μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρξουν και βουλευτές που θα προβούν σε παρόμοιες κινήσεις.

Κινήσεις και εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που δεν αφορούν μονάχα στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και την ίδια τη συνοχή της κυβέρνησης ενόψει ψήφισης των μέτρων.

Εκτός των στελεχών όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εάν το δρόμο του βουλευτή κ. Κασσή ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τα μέτρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τους 159.

Ολόκληρη η επιστολή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου:

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας εκφράσω τη διαφωνία μου με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση, και ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση του νέου προγράμματος η «Βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Στην συνέχεια, και παρά τη διαγραφή μου από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σας και συμμετείχα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για τρεις λόγους:

Πρώτον, για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας, γιατί μετά από 32 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσα να αποχωρήσω μπροστά στη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα.

Δεύτερον, γιατί πίστευα ότι η δραματική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μετά από την έκφραση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής θα δημιουργούσε όρους επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης, και ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Τρίτον, γιατί είχα ακόμη την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε τη δύναμη και τη βούληση να κάνει μια ειλικρινή και θαρραλέα αποτίμηση της πορείας του, να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του και να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο στην αναγκαία ανασυγκρότηση του προδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ψευδαισθήσεων.

Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική με τα ίδια αδιέξοδα και δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Η πολιτική διαπραγμάτευση είχε νόημα στην αρχή, όταν ήταν νωπή η λαϊκή εντολή και διαμορφωνόταν το πλαίσιο, και όχι βέβαια στο τέλος επί συγκεκριμένων μέτρων.

Ο στόχος τελικά της επιμήκυνσης, αντί να αμβλύνει χρονικά το βάρος της υλοποίησης των μέτρων, επεκτείνει την εφαρμογή του Μνημονίου, επιβαρύνοντας με δυσβάσταχτα μέτρα την επόμενη χρονιά, χωρίς καμία δέσμευση και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά από την μεγάλη στρατηγική εκλογική ήττα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική αποτίμηση και συλλογική πολιτική διεργασία. Εκατοντάδες στελέχη που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού αισθάνονται σήμερα πολιτικά άστεγοι, καθώς αυτό το ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές.

Όπως τονίσατε και εσείς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει τη σιωπή, αλλά επιβάλλει τη σαφή πολιτική τοποθέτηση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του.

Οι πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σίγουρα δύσκολες στο δυσμενές σημερινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν αποτελεί όμως διέξοδο η εμμονή στην ίδια πολιτική μέσα από το συνεχώς επαναλαμβανόμενο εκβιαστικό δίλημμα για την «σωτηρία της χώρας», που τελικά ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βυθίζει την κοινωνία, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην ανακατανομή του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και τελικά κλονίζει, μέσα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, τους ίδιους του δημοκρατικούς θεσμούς.

Σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική που να διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Με ένα σχέδιο που να ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη, να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν την προοπτική παραμένω στρατευμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα! Άγριοι διάλογοι στο… πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους!

Κασσής: Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας στον Βενιζέλο

Εικόνα διάλυσης για το ΠΑΣΟΚ – Έξι βουλευτές δήλωσαν πως δεν ψηφίζουν τα μέτρα – Απάντηση Βενιζέλου: «Χωρίζουν οι δρόμοι μας»

Η Κυβέρνηση στον αέρα ενόψει μέτρων – Σταθερό “όχι” από τη ΔΗΜΑΡ

Ξεπέρασαν κάθε όριο-Ζήτησαν να αναλάβει διορισμένος Επίτροπος τα οικονομικά της Ελλάδας και να πάρουμε τη δόση τον Δεκέμβριο!

Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ – Ευθύνες Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου θα ερευνήσει η Βουλή

#TAGS MM