Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

“Έλλειμμα αρχηγού” και “έλλειμμα διαδόχου” βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Ραντεβού” αλλαγών έδιναν από χθες στους διαδρόμους της Βουλής πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η Δευτέρα, οπότε και δίνεται το “ραντεβού” είναι ίσως “σχηματική” εννοείται πως οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τη Σύνοδο, μετά το “κούρεμα” και αφού μπει “στο ταμείο” η δόση.

Τι είδους μπορεί να είναι το “ραντεβού”;

Από συγκυβέρνηση μέχρι εκλογές. Αλλά με ποιον αρχηγό;

Πολλοί βλέπουν αλλαγή σκηνικού, αλλά δεν βλέπουν τη διάδοχη κατάσταση.

Πολλοί μιλούν για “ομηρία” Παπανδρέου, πως Λ. Κατσέλη και Β. Παπανδρέου απέδειξαν το αδιέξοδο.

Η μια έδωσε… παράταση και η άλλη δεν στηρίζει, αλλά μένει στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα ΠΑΣΟΚ όπου οι 153 (οι οριακοί όπως είχε πει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου) ζητούν άμεσα κάτι άλλο.
Β. Παπανδρέου: Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων πέρα από προσωρινά κομματικά οφέλη. Εθνική συνεννόηση ή εκλογές είπε λίγο μετά στο περιστύλιο της Βουλής.
Τ. Αντωνίου: Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Το μήνυμα έρχεται από όλες τις πλευρές της Ελλάδας
Ν. Σαλαγιάννης: Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο πρωθυπουργός την Δευτέρα να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις. Και αν το πολιτικό σύστημα φανεί κατώτερο των περιστάσεων, να μιλήσει ο ελληνικός λαός»
Μ. Ανδρουλάκης: Αισθάνομαι ότι με ευθύνη όλων πρέπει να υπάρξει μία μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό
Δ. Κρεμαστινός:Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση με ή χωρίς εκλογές δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση
Δ. Καρύδης:Είναι πραγματικά τραγικό για τη Δημοκρατία μας να βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, γιατί δεν υπάρχει πρόνοια να δημιουργηθεί η αναγκαία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση
Η Θεοδωρίδης: Μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. θα μπούμε στο πεδίο της αντιμετώπισης των εσωτερικών προβλημάτων. Νομίζω ότι έχει χώρο συνεισφοράς για όλες τις δυνάμεις.

Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι.

Όλοι εντός ΠΑΣΟΚ θέτουν ένα ακόμη ερώτημα. Είτε ενόψει εκλογών, είτε κυβέρνησης συνεργασίας υπάρχει ζήτημα “ελλείμματος ηγεσίας” εντός του ΠΑΣΟΚ.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να προηγηθεί των εξελίξεων όπως έγινε στη μετάβαση από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2004;

Έχει τη δύναμη ο Γ. Παπανδρέου να χρήσει διάδοχο ή όλα έχουν συμφωνηθεί την παραμονή του τελευταίο ανασχηματισμού με την τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης

Πολλοί μιλούν για την επόμενη ημέρα, αλλά κανείς δεν βλέπει τον “διάδοχο”. Ο Ε. Βενιζέλος λέγεται πως έχει απολέσει τη δυναμική του εντός ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα και με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα ώστε να ηγηθεί του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Έτσι κάποιοι καταλήγουν στην εσωκομματική “τρόικα” που έκανε την εμφάνισή της εσχάτως. Όλοι όμως γνωρίζουν πως η εξουσία δεν… τριχοτομείται.

Σε αυτό το σημείο ορισμένοι θυμίζουν την κίνηση των τεσσάρων που έφερε τη διάδοχη κατάσταση μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο δεν “βλέπουν” ακόμη τον έναν.

Άλλοι τονίζουν πως δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τη δύναμη και τη δυναμική των νεώτερων στελεχών.

Όπως και να ‘χει όλα αυτά εξελίσσονται την ώρα που η χώρα ακροβατεί. Την ώρα που κανείς δεν θεωρεί δεδομένη την αυτοδυναμία κανενός κόμματος την επομένη των όλο και πιθανών εκλογών και όσο κάποιοι φωνάζουν πως η χώρα μοιάζει αυτή τη στιγμή ακυβέρνητη άλλο τόσο φοβούνται και μια κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφίας ή οριακών ισορροπιών μεταξύ δύο η περισσότερων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:
Στο όριο των 153 βουλευτών το ΠΑΣΟΚ – Εξελίξεις από … Δευτέρα;

Στιγμές από την ψηφοφορία στη Βουλή – Δείτε video

Φιλία και εμπιστοσύνη “ράγισαν” μία για πάντα

“Εγώ θα είμαι ο συνεργάτης σας” – Το μήνυμα Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε