Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Πετάει” για Βρυξέλλες η… “ελληνική τρόικα” για την μητέρα των μαχών! Η συνάντηση με Γιούνκερ, η απουσία Βαρουφάκη και οι ημερομηνίες “κλειδιά”

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Για τις 13:00 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί η αναχώρηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης
Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς οι… “εκλεκτοί” του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων
– Ποιο είναι το πρόγραμμα και τι αναμένεται να “βγει” αυτό το σαββατοκύριακο για την συμφωνία
– Το “έρεισμα” του Βαρουφάκη που… παραμένει παρά την απουσία του σε αυτό το ταξίδι
– Γιατί φοβάται ακόμη και η Γερμανία το ενδεχόμενο Grexit

Στις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου “πετάει” η ελληνική αποστολή για την μεγάλη διαπραγμάτευση.

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς την… πολυπόθητη, πλέον, συμφωνία κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αλλά και με την… κλεψύδρα που αδειάζει όσο πλησιάζουμε αφενός στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου αλλά και γενικά προς το τέλος του μήνα, οποτε λήγει και το υπάρχον πρόγραμμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που θα αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και με κλιμάκιο των Θεσμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα θα γίνει μία πρώτη παρουσίαση του σχεδίου και γενικά μία πρώτη προσέγγιση, ενώ αύριο, Κυριακή, αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις.

Η “σύνθεση” της ελληνικής αποστολής και το σκεπτικό

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από το σπίτι του… το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι πλέον προφανές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποτελούν την ελληνική “τρόικα” που εμπιστεύεται στην παρούσα κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι “παραμερίζεται” το ισχυρό λαϊκό έρεισμα του κ. Βαρουφάκη όπως φάνηκε και στην επίσκεψή του στην ΕΡΤ την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της.

Συμφωνία ή….

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ουσιαστικά το τελευταίο της διαπραγμάτευσης, αν και μεσολαβεί ένα ακόμη πριν την κρισιμότατη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου οπότε ή θα μπουν οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας ή θα ανοίξει ο “ασκός του Αιόλου” στην ευρωζώνη και όχι μόνο.

Η πίεση της συγκυρίας δεν αφορά μόνο στην Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους “θεσμούς” οι οποίοι από θέση ισχύος μπορεί να πιέζουν και να “απειλούν” την Αθήνα μέσω κυρίως του ευρωπαϊκού Τύπου, ωστόσο στην πραγματικότητα νοιώθουν πλέον “ζεστή” την ανάσα ενός ενδεχομένου Grexit και την αύξηση του κόστους δανεισμού ακόμη και για την ίδια την Γερμανία.

Και αν ο πρωθυπουργός και η ομάδα των Βρυξελλών είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο ΝΑΙ αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος όπως και μεγάλο μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Βαρουφάκης όπως και καμιά 10αριά βουλευτές όπως λένε οι πληροφορίες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βάλουν την… υπογραφή τους ή να ψηφίσουν μια συμφωνία που διαιωνίζει την κρίση χρέους.

Το καλοκαίρι και οι πολιτικές εξελίξεις με ή χωρίς συμφωνία προβλέπεται ιδιαίτερα “καυτό” με τη Βουλή έτοιμη για όλα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε