Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ελπίδες και μεγάλα ερωτήματα – Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

Ελπίδες και μεγάλα ερωτήματα – Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

– Πολυπληθής κυβέρνηση παρα την δέσμευση Παπανδρέου για μικρό και ευέλικτο σχήμα
– ‘Αλλαξε τα πάντα στα υπουργεία της καθημερινότητας αλλά κράτησε τα ίδια πρόσωπα
– Ηγεσία από το Κολωνάκι στο υπουργείο Γεωργίας

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, οφείλει να δώσει ελπίδα στους έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη θυσιάσει πολλά για να βγεί ο τόπος από το τέλμα.

Γεννά όμως ερωτηματικά, αφού, παρά τα όσα έχει πει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ο πρωθυπουργός περι μικρού και ευέλικτου σχήματος, τώρα εμφανίζεται μια κυβέρνηση – μαμούθ.

Το θρίλερ που παίχτηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τελικά η λίστα με τα υπουργεία και τα ονόματα έδειξαν ότι μόνο θρίλερ δεν ήταν.

Τα δυο μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει δυο κρίσιμα στοιχήματα, της ανάπτυξης και της καθημερινότητας.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος! Οι πιέσεις που θα δεχθούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα είναι αφόρητες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Και για να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Το άλλοθι και το περιθώριο χρόνου που δίνεται σε κάποιον υπουργό που αναλαμβάνει ένα νέο χαρτοφυλάκιο για αν ενημερωθεί αυτή τη φορά δεν υφίσταται.

1ο στοίχημα: Ανάπτυξη

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν κάτι αναμενόμενο. Ομως για να μπορέσει να βάλει μπροστά την ατμομηχανή πρέπει να έχει και τα βασικά. Αυτό όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει.

Δεν θα διαχειρίζεται τις ξένες επενδύσεις οι οποίες περνούν στα χέρια του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν τα υπουργεία που έχουν να κάνουν με την οικονομία, ως συγκοινωνούντα δοχεία δεν έχει αποσαφηνιστεί.

2ο στοίχημα: Καθημερινότητα

Με ένα τόσο μεγάλο σχήμα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο συντονισμός τόσων υπουργών και υφυπουργών μπορεί να αποδειχθεί Γολγοθάς τόσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο όσο και για το νέο υπερυπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

Επίσης, αυτός ο ανασχηματισμός ο οποίος θα πρέπει να βγάλει την κυβέρνηση και τον τόπο από το οικονομικό κυρίως αδιέξοδο δεν αλλάζει ριζικά την εικόνα της κυβέρνησης ούτε επι της ουσίας προσφέρει κάτι καινούριο. Υπουργοί που μπορεί να θεωρούνταν πετυχημένοι δεν βρέθηκαν εκτός, αλλά άλλαξαν πόστο. Επι της ουσίας μόνο δυο μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν εκτός, η κα Μπατζελή (Γεωργία) και ο κ. Καρχιμάκης ο οποίος όμως θα τοποθετηθεί σε κομματική θέση.

Η κα Μπατζελή, “πλήρωσε” την απροθυμία της να μεταπηδήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και στην θέση της τοποθετήθηκαν, σε ένα κρίσιμο υπουργείο για τη καθημερινότητα χιλιάδων αγροτών, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Μιλένα Αποστολάκη, τους οποίους εκ των πραγμάτων χωρίζουν έτη φωτός από τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Αυτό είναι ένα απο τα παράδοξα αυτού του ανασχηματισμού. Ισως λοιπόν το ανακάτεμα της τράπουλας από το Γιώργο Παπανδρέου να μην δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο, αλλά να καθυστερήσει σημαντικά όλες αυτές τις τομές που επαγγέλεται ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαρωτικός ανασχηματισμός 01:35 μετά τα μεσάνυχτα – Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Δεν θα γίνουν τελετές παράδοσης – παραλαβής
Σεμνά και ταπεινά οι τελετές παράδοσης-παραλαβής
Τα ξένα ΜΜΕ για τον ανασχηματισμό

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε