Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμπλοκή Ξυνίδη στο Βατοπέδι – Εκβιασμό καταγγέλει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Εμπλοκή Ξυνίδη στο Βατοπέδι – Εκβιασμό καταγγέλει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Εμπλοκή του νυν Γραμματεά του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής. Σε απάντησή του ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι η μομφή βασίζεται σε γνωστό έγγραφο το οποίο έρχεται στη δημοσιότητα παράλληλα με εκβιασμό που δέχεται από τοπικούς φορείς για τον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Ξυνίδης εν έτει 2001 – πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστονίδας στη μονή Βατοπεδίου και έρθουν στη δημοσιότητα οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές – συναίνεσε να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για τον λιμένα του Πόρτο Λάγος. Η “Λιμενική Επιτροπή του Λάγος”, μέλος της οποίας ήταν τότε ο κ. Ξυνίδης, με την ομόφωνη απόφαση της, επικαλέστηκε γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Με αυτή γίνεται δεκτή η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην νησίδα Αντά Μπουρού στη λίμνη Βιστονίδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αποχαρακτηρισμός – που σημαίνει ότι στο χώρο δεν γίνονταν λιμενικά έργα και αυτός μπορεί να διατεθεί για κάθε άλλη χρήση – ήταν μία από τις πρώτες νίκες της μονής Βατοπεδίου, έναντι της δημόσιας περιουσίας.Με την απόφαση αυτή – πέραν των γνωμοδοτήσεων που ακολούθησαν – η μονή κατοχυρώνει ιδιοκτησία επί της νησίδας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις ανταλλαγές. 

Η Καθημερινή επικοινώνησε με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και εκείνος δεν αρνήθηκε την αλήθεια του δημοσιεύματος. Ωστόσο λέει ότι η έκταση είχε ήδη αποδοθεί στο Βατοπέδι με απόφαση του Γιώργου Δρυ. Αποδίδει δε την ανακίνηση του θέματος σε τοπικές έριδες και πιέσεις τοπικών παραγόντων που έχουν σχέση με τον “Καλλικράτη”.

Απάντηση Ξυνίδη – Καταγγέλει εκβιασμό

Ο κ. Ξυνίδης – σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής – αναφέρει ότι η απόφαση “ανακλήθηκε πάραυτα από την Λιμενική Επιτροπή Λάγους το 2003, μόλις ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και αδελφός μου Αθανάσιος Ξυνίδης της απέστειλε έγγραφο, περί αμφισβήτησης των φερομένων δικαιωμάτων της Μονής, ακόμη και επί της νησίδος “Αντά Μπουρού”. 

“Η “εύρεση”  και η ανάδειξη αυτού του  πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου  κατ’ επανάληψη στις δίκες μεταξύ  δημοσίου αλλά και φορέων της  Ξάνθης με την Μονή Βατοπεδίου  δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη  χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη” προσθέτει. 

“Είναι  πράγματι απορίας άξιο πως  πιστεύουν κάποιοι ότι θα “με  τελειώσουν” όπως μου είπαν  μέσω των μαντατοφόρων τους  που μ’ επισκέφτηκαν, με ένα  θέμα που έχει αποτελέσει τον κύριο προσωπικό μου αγώνα αλλά και της οικογένειάς μου με τεράστιο κόστος αλλά και κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση.  Είμαι χαρούμενος που επέλεξαν τα παράσημά μου ως μοναδικά ευρήματα της προσπάθειας συκοφάντησής μου. Δεν πρόκειται  να διαπραγματευτώ με κανέναν και  για κανέναν λόγο την πολιτική και προσωπική μου αυτονομία. Αν αλλιώς είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα δικό τους πρόβλημα” λέει ο κ. Ξυνίδης.

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητεί η ΝΔ
Για μείζον πολιτικό ζήτημα για τον γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της ΝΔ και ζητά εξηγήσεις απο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
“Με τους ισχυρισμούς, που διατυπώνει για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου ο κ. Ξυνίδης, αντί να απαντήσει πειστικά στα όσα προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” και τον αφορούν, εκτίθεται ακόμη περισσότερο. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε