Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εναλλακτικό Μεσοπρόθεσμο ανακοίνωσε η Ντόρα – «Εμείς δεν προτείνουμε voodoo economics»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τις δικές προτάσεις, με σαφείς αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, που την Τρίτη συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Όλι Ρεν.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας παρουσίασε, τη Δευτέρα, το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο, κοστολογημένο και εμπροσθοβαρές, ανακοινώνονται ότι θα το θέσει προς διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και στην τρόικα με στόχο τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης και της αξιοπιστίας της χώρας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα αναλύσει την πρόταση του κόμματός της την Τρίτη, σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και αμέσως μετά σε συνάντηση που θα έχει με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν. Έκρινε άλλωστε ότι υπάρχουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν αλλαγές και να πεισθούν οι Ευρωπαίοι.

Μίλησε για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από την Ευρώπη για την Ελλάδα με σκοπό την άμεση ενίσχυση επενδύσεων ώστε να βοηθήσει καθοριστικά τη δυναμική έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης από το 2012.

Στην ουσία η Δημοκρατική Συμμαχία πήρε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, το επεξεργάστηκε και σημείο προς σημείο καταθέτει ένα δικό της μεσοπρόθεσμο, το οποίο η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε πιο τολμηρό, ρεαλιστικό και δίκαιο, που μπορεί να αποτελέσει βάση εθνικής συνεννόησης. Ως βασικά του πλεονεκτήματα ανέφερε το γεγονός πως το 60% της προσαρμογής επιτυγχάνεται εντός του 2012 και έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και εξασφαλίζει επάνοδο της χώρας σε φυσιολογική κατάσταση μέσα σε μια τριετία.

Επιπλέον η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η πρόταση του κόμματός της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των δαπανών και όχι στην αβέβαιη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Δεν απέφυγε και τα… πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία. «Για να γνωρίζουν οι ευρωπαίοι ότι υπάρχουν και υπεύθυνες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, που δεν προτείνουν μαγικές λύσεις και συνταγές voodoo economics, ούτε ταξιδεύουν για να εισπράττουν ‘όχι’ και συστάσεις συνεργασίας αλλά για να βοηθήσουν ουσιαστικά τη χώρα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη αναλυτικά στην πρότασή της, είπε πως έχει 5 βασικές διαφορές σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο που προτείνει η κυβέρνηση και είναι:

*Πρόσθετος περιορισμός των δαπανών ύψους 3,3 δισ. ευρώ μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο δημόσιο,

*Επιτάχυνση εσόδων και περιορισμοί δαπανών που η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει για το 2014-15 και εφαρμογή τους από το 2012-13,

*Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του ιδιωτικού τομέα και των φυσικών προσώπων,

*Αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κυβερνητικό μεσοπρόθεσμο και πρόσθετη επιδότηση 200 εκατ. στους μακροχρόνια ανέργους,

*Στο θέμα των αυθαιρέτων άμεση είσπραξη εσόδων, όχι με τακτοποίηση αυθαιρέτων αλλά με εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ιδιοκτήτες κατοικιών άνω των 200 τ.μ. που έχουν παρανομήσει.

Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, ότι το πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση αφήνει ανέγγιχτες τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και μειώνει τη δαπάνη για το ΕΚΑΣ, ενώ η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας “στηρίζεται σε περισσότερη δουλειά αντί για αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα”.

Επίσης μίλησε για εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις η οποία διαρκεί επτά αντί για πέντε χρόνια, αφορά την πλήρη αποκρατικοποίηση μεταξύ άλλων και της ΔΕΗ και το 25% των εσόδων θα επιστρέφει στην Ελλάδα με τη στήριξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

«Άβουλοι Παπανδρέου-Σαμαράς»

Επίθεση στον πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ναυάγιο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά ότι φάνηκαν άβουλοι και κατώτεροι των περιστάσεων.

Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται περισσότερο για το ναυάγιο αφού σημείωσε πως αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού είπε ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν επιεικώς απαράδεκτος. “Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας δεν γίνονται τηλεφωνικά ή με διαρροές ή με παρακάμερες. Δυστυχώς και οι δύο απέδειξαν ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων”, επεσήμανε .

Εκτίμησε ότι το “Μνημόνιο 2” θα έρθει προς ψήφιση με 180 και τότε, αν δεν ψηφιστεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ με αφορμή τον ανασχηματισμό έκανε λόγο για “εκλογική κυβέρνηση κομματικών ισορροπιών και όχι ευρύτερων συναινέσεων που είναι το ζητούμενο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σόιμπλε: Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να πάρετε τη δόση!
“Πυρά” Δημοκρατικής Συμμαχίας εναντίον Παπανδρέου – Σαμαρά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε