Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ενέργεια, ΑΟΖ και πετρέλαιο συζητήθηκαν στο υπουργικό

Για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Καταφέραμε να δώσουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα”, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος

 Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων για να τονωθεί η ανάπτυξη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, πρόκειται να ενσωματωθούν επίσης διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην ενεργοποίηση προβλέψεων του νέου Μνημονίου καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας προσωπικής εταιρείας.

    Την Τετάρτη, σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, την ρύθμιση θεμάτων για το λεγόμενο Ψηφιακό Μέρισμα, ζητήματα τηλεπικοινωνιών καθώς και επί μέρους διατάξεις που θα ρυθμίζουν νομοθετικά ζητήματα διαφόρων υπουργείων.

Η ενημέρωση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια. Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050 και την σύσταση επιτροπής η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ενημέρωσε ακόμη ότι προχωράει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο, αλλά και για τις διαδικασίες πώλησης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει την διαφωνία του.

    Ο κ. Ξυνίδης διαφώνησε και με την ικανοποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μονή Πεντέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας; Δεν έχουμε πάθει από τις μπίζνες της;»

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το θέμα, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενέστερα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη προώθηση του ΤΑΡ και του ITGI.

    Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα ικανοποιείται και από τους δυο αγωγούς, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας τρίτης οδού, Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα.

    Στη συζήτηση παρενέβη, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος είπε ότι αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για το πρόβλημα επιβάρυνσης του ισολογισμού της ΔΕΗ, ύψους 1,8 δισ. εξαιτίας των επισφαλειών και δικαστικών αποφάσεων από ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας.

Για τη βία στα γήπεδα

Συζήτηση έγινε και για τα βίαια επεισόδια στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε την ανάγκη οι έρευνες να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έκανε λόγο για εγκάθετους που προκάλεσαν τα επεισόδια στο χώρο των VIP του ΟΑΚΑ. Πρόκειται, είπε, για περίπου 150 κουκουλοφόρους που βρέθηκαν εκεί, ενώ ανέφερε ότι η ΕΛΑΣ έκανε ό,τι μπορούσε.

    Δεσμεύτηκε ακόμη να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους με όσους ασχημονούσαν.

    Παρεμβαίνοντας ο αρμόδιος για τον αθλητισμό, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε ότι ο αγώνας στο ΟΑΚΑ είναι «crash test» για την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου όπου προβλέπονται αυστηρές ποινές και έχουν προβλεφθεί και ρήτρες βίας.

    Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον κ. Χρυσοχοίδη να προχωρήσει τις ενέργειες ώστε να διαμορφωθεί χώρος φιλοξενίας 1.000 παράνομων μεταναστατών στην Κοζάνη, σε στρατόπεδο που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα περιφρουρεί η ΕΛΑΣ.

   
Αποχαιρετισμός του Βενιζέλου…
    
«Καταφέραμε να δώσουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα. Η κρίση είναι παρούσα αλλά η προοπτική τώρα διαφαίνεται», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή τελευταία συμμετοχή του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε «προσωπικά» τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο «για την εμπιστοσύνη, για την συνεργασία, για τις μάχες που δώσαμε μαζί και για τα κοινά βιώματα που έχουμε αποκτήσει».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους, όπως είπε, θα δώσει τώρα όχι μόνο την μάχη για την στήριξη της κυβέρνησης «αλλά και την μάχη για μια σύνθεση της επόμενης Βουλής που να διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για την χώρα», καθώς και εκείνους που προέρχονται από τη ΝΔ.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τέσσερις μήνες συνεργασίας στο πλαίσιο της κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο, έχουν διαμορφώσει μια ισχυρή προσωπική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης: «Παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά και στο όνομα της κυβέρνησης και της Ελληνικής Δημοκρατίας καταφέραμε αυτό που όλοι γνωρίζουν, τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε να δώσουμε μια ευκαιρία, ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «η κρίση δεν τελείωσε, η κρίση είναι παρούσα, αλλά η προοπτική τώρα διαφαίνεται».

    «Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το υφεσιακό σύνδρομο το οποίο έχει προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πατρίδα μας», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αν διαμορφωθεί μια άλλη ατμόσφαιρα, μια άλλη οικονομική ψυχολογία, «θα μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία που έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του νέου προγράμματος και με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI».

    Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον υφυπουργό και αναπληρωτή υπουργό, Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου αντίστοιχα, καθώς και τους γενικούς γραμματείς και τα άλλα στελέχη του επιτελείου για την «τεράστια» προσπάθεια, όχι μόνο για τη χάραξη και την εφαρμογή μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής πολιτικής, αλλά και για το συντονισμό του μεγαλύτερου μέρους του κυβερνητικού έργου.

    Μίλησε ακόμη για το έργο που έχει να παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ στη φορολογική και τη δημοσιονομική διοίκηση και πολιτική και απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση «αυτούς τους μήνες μέχρι τις εκλογές, να μη χαλαρώσουμε καθόλου».

    «Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εάν μέσα από τη συνεπή εφαρμογή της χαραγμένης πολιτικής μπορούν ν’ αποφευχθούν θυσίες, «είναι η πιο μεγάλη προσφορά και για την εθνική οικονομία, για την ανάσχεση της ύφεσης, αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων των Ελλήνων».

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κρατήσει το ρυθμό της, παραπέμποντας στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης σειράς νομοθετικών κινήσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη ψήφισης αύριο του κυρωτικού νόμου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση, «η οποία, σημειωτέον, έχει αρχίσει και εκτελείται και πιστώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί που έχει ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο».

    Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη κύρωσης του πλέγματος των τριών διεθνών συμβάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και των δύο πολυνομοσχεδίων με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης αφενός και, αφετέρου, του υπουργείου Υποδομών.

    Ενημέρωσε δε ότι ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ασφαλίστρων κινδύνου «που ήταν αντικείμενο μιας χρηματοοικονομικής μυθολογίας με επίκεντρο τη χώρα μας όλους τους προηγούμενους μήνες».

    Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απεδείχθη ότι δεν υπάρχει καμιά πραγματική επίπτωση και πως αντηλλάγησαν σε φυσική μορφή ομόλογα συνολικής αξίας 291 εκατομμυρίων ευρώ από τα 70 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει ήδη εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία μετά το PSI και τελικά σε καθαρή αξία κατεβλήθησαν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας που έγινε μεταξύ των κατόχων ασφαλίστρων κινδύνου.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν επηρεάζει την πορεία του PSI για το οποίο ισχύει η παράταση μέχρι 23 Μαρτίου για τα ομόλογα ξένου δικαίου και τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν απολύτως ομαλά και φυσιολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Βαγγέλη μου σου εύχομαι τα καλύτερα” – Παρέδωσε το κόμμα ο Γ.Παπανδρέου

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – Την Τρίτη η ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε