weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ενίσχυση των εσόδων προβλέπει ο Παπακωνσταντίνου

Ενίσχυση των εσόδων προβλέπει ο Παπακωνσταντίνου
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την τρόικα. Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αναμένεται στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου για να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι δε θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην απελευθέρωση της δεύτερης δόσης. Ωστόσο, “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση παραμένουν τα έσοδα από το ΦΠΑ, που τον Ιούνιο, πάντως, αυξήθηκαν στο 6,1%.

«Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρόβλημα, ή ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Το μεγάλο μήνυμα του εξαμήνου, είναι η πρωτοφανής κατά 46% μείωση του ελλείμματος, μεγαλύτερη κι από τον στόχο της κατά 39,5% μείωσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν απόλυτα» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

“Τα έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. Ευρώ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, του φόρου ειδικής κατανάλωσης, της είσπραξης του ΕΤΑΚ και τους φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας”, τόνισε. Έκρινε δε ότι η μείωση 46% του ελλείμματος είναι ένα τεράστιο βήμα. “Το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί, αλλά έγινε ένα τεράστιο βήμα. Η μείωση κατά 46% στο έλλειμμα είναι πρωτόγνωρη, αν συνεχίσουμε με τον ρυθμό αυτό όχι απλώς θα φτάσουμε στο στόχο, αλλά θα τους ξεπεράσουμε κιόλας, βεβαίως ελλοχεύουν κίνδυνοι”.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στους «μύθους» που διακινούνται, προκειμένου να αμφισβητηθεί η θετική εικόνα που παρουσιάζει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού: «Ο ένας μύθος αναφέρεται στην τεχνητή μείωση των εξόδων, μέσω της καθυστέρησης της επιστροφής φόρου. Η αλήθεια είναι πως οι επιστροφές ανά μήνα, δεν αποκλίνουν σημαντικά εκείνων του προηγουμένου έτους – μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχουμε μεγαλύτερες επιστροφές από πέρσι».

Άλλο σενάριο συνδέει την μείωση των δαπανών με τον «στραγγαλισμό μισθών και συντάξεων»: Όμως, η μείωση των δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο, πρώτο εξάμηνο του 2009, είναι «τεράστια» – ενώ οι αποδοχές και οι συντάξεις έχουν μειωθεί μόνον κατά 3%, διευκρίνισε ο υπουργός. Τέλος, «δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Έχουμε κάνει απολύτως σαφές ένα πράγμα: Φορείς του Δημοσίου και ταμεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί το κράτος να καλύπτει ελλείμματα».

Στα όσα είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντέδρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μαζί με τον ομόλογό του Θ. Καράογλου, κατηγόρησαν τον υπουργό πως σκιαγραφεί μιαν ειδυλλιακή εικόνα πορείας του Προϋπολογισμού.

«Η αύξηση εσόδων χωρίς επιστροφή φόρων ήταν 5,8% αντί 12,7% που ήταν ο στόχος. Αν βγάλουμε την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η αύξηση ήταν 2,6%. Το έλλειμμα συνεπώς, εμφανίζεται έτσι αισθητά μειωμένο» παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας. «Η σχετική αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί αδιαμφισβήτητα, καθώς δεν πιστεύω πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 θα μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο το περσινό, οπότε επί δικής σας θητείας, χάθηκαν 2 δισ. ευρώ». Άλλα ζητήματα που αντιβαίνουν στην «ειδυλλιακή εικόνα», είναι το κλείσιμο επιχειρήσεων: «1448 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο 2010, μόνον τον Ιούνιο 299 – και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 25000 άτομα».

«Δυστυχώς η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι» απάντησε ο υπουργός. «Μας αφήσατε ένα έλλειμμα 32 δισ., προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το μειώσουμε – κι αντί να παραδέχεστε την πρόοδο που έχει γίνει, αμφισβητείτε τα στοιχεία που δέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Σκεφτείτε την εικόνα που δίνετε προς τα έξω» κάλεσε την ΝΔ ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα του Γ. Βρούτση (ΝΔ), εάν θα υπάρξει κίνδυνος για τις συντάξεις μέσα στο 2010, ο υπουργός απάντησε πως «προφανώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις, αλλά μια τέως κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική που κάνει για τα θέματα αυτά».

Ο Ηλίας Πολατίδης, (ΛΑΟΣ) έθιξε με τη σειρά του το ζήτημα της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας πως είναι προφανής η παύση εργασίας στα δημόσια έργα από την «στάση πληρωμών» του Δημοσίου – κάτι που απέρριψε, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός. Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης, επανέφερε την υπόθεση εργασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης, με αφορμή και την σχετική πρόταση της Γερμανίας.

«Η ελεγχόμενη πτώχευση είναι καταστροφική ιδέα και είμαστε εντελώς αντίθετοι. Αν το λάθος που αποφύγαμε εμείς, θέλουμε να επαναληφθεί για όλη την Ευρώπη προς όφελος των κερδοσκόπων, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Γερμανία που το προτείνει» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

#TAGS MM