Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ενοχή Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, προτείνει η εισαγγελέας

Ενοχή Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας αλλά και για το αδίκημα της απόπειρας νόθευσης εγγράφου ζήτησε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. “Μόνον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ”, υποστήριξε η εισαγγελέας.

Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ισχυριζόμενη: «Τα αρχεία, διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή της λίστας από τo cd σε στικάκι (usb). Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει ήταν ο κατηγορούμενος είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατεύσει το όνομά του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην επίμαχη λίστα.

“Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου, καθώς δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση του κατηγορούμενου, ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεώς μου, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον, ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκινώντας την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε ακόμη ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό που δεν λειτουργεί σωστά.

Η εισαγγελέας κατ΄ αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης από το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.

Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το CD με την λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκαν 24 αρχεία του επίμαχου CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι αυτός που τα άνοιξε.

Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κ. Δημητρίου τόνισε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται σε ποιά από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του που έχασε το CD όταν η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.
Όμως ο κατηγορούμενος -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες από το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρα από αυτό όμως ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε όπως ισχυρίζεται από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.

Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στον πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη (σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς, όπως είπε, «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, «μιλάει για σκευωρούς που “φύτευσαν” ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».

Το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για αύριο το μεσημέρι.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε