Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένταση στην Εξεταστική για ενδεχόμενη κλήση Παπακωνσταντίνου

Ένταση στην Εξεταστική για ενδεχόμενη κλήση Παπακωνσταντίνου

Ένταση προκάλεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου η προοπτική κλήσης του κ. Παπακωνσταντίνου.

 Ένταση προκάλεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, η προοπτική κλήσης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ζητήσει την κλήση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή, τόσο για τους ελέγχους των οικονομικών δραστηριοτήτων του εμπλεκομένου στην υπόθεση, επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα (με δεδομένη, όπως έχουν υποστηρίξει, την γνωριμία των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Πάπιστα), όσο και για την διερεύνηση των οικονομικών επιλογών της Μονής εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου, κατά την μέχρι στιγμής θητεία του κου Παπακωνσταντίνου. 

Τρίτο ζήτημα που αφορά την Επιτροπή, είναι και η επιλογή του υπουργού, να ακυρώσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με τον τρόπο επιστροφής στο Δημόσιο, των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου.

Για την κλήση του κου Παπακωνσταντίνου, συνηγορεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ συναινούν επίσης ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στις κινήσεις της Επιτροπής. Κατηγορηματικά αντίθετοι υπήρξαν ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διέκριναν στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού. 

Μια ενδιάμεση πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, να απευθυνθεί ο υπουργός στην Επιτροπή μέσω εγγράφου, δεν έγινε δεκτή από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι «θα σταθμίσουμε πάρα πολύ σοβαρά το αν αυτή η επιτροπή επιτελεί πραγματικά έργο, ή αν επιτελεί άλλο ρόλο και κατά συνέπεια θα σταθμίσουμε πάρα πολύ σοβαρά αν θα παραμείνουμε στις εργασίες της επιτροπής».

Η λήψη απόφασης, αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

Πρώτος μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, υπήρξε ο πρώην γενικός διευθυντής real estate του Ομίλου Πάπιστα, Βασίλης Βλασερός, ο οποίος εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε αγοραπωλησία, που, κατά τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, φέρει έντονη την σφραγίδα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Πάπιστα, ο μάρτυρας είχε υπογράψει για αγορά ακινήτου έναντι 6,7 εκ. ευρώ, μία μέρα αφότου ο αντισυμβαλλόμενος επιχειρηματίας, Ι. Παπαϊωάννου, είχε αγοράσει το ίδιο ακίνητο στη μισή τιμή (3,6 εκ. ευρώ), με επιταγές του ίδιου του κου Βλασερού.

«Όταν έφθασε η στιγμή αυτών των συμβολαίων, εγώ ρώτησα τον κο Πάπιστα και του ζήτησα να μου εξηγήσει τι γίνεται. Μου είπε πως με τον κο Παπαϊωάννου είχε μια επιχειρηματική συνεργασία. «Δεν σε αφορά, είναι δικό μου θέμα, εγώ είμαι επιχειρηματίας και σου δίνω εντολή μέσα από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, να παραστείς και να υπογράψεις το συμβόλαιο» μου είπε. Δεν αντιλήφθηκα ποτέ ότι κάτι δεν πάει καλά» ανέφερε ο μάρτυς. 

Δεύτερος μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας, υπήρξε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, Ι. Μουρμούρας, ο οποίος στην κατάθεσή του υπερασπίστηκε τους εκτιμητές του ΣΟΕ, υπογραμμίζοντας πως, διερευνώντας την υπόθεση, διενήργησε άλλες δύο εκτιμήσεις του δάσους της Ουρανούπολης και της λίμνης Βισθωνίδας με τους δύο αρχαιότερους εκτιμητές του ΣΟΕ, αλλά και με ξένη, αμερικανική εταιρεία, οι οποίες κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα των αρχικών, με αποκλίσεις μονάχα της τάξης του 10%. Μόνο στη λίμνη Βισθωνίδα, παρουσιάζεται μια υπερτίμηση της αξίας κατά 17%, οφειλόμενη ωστόσο, στην θεώρηση της λίμνης ως ιχθυοτροφικής επιχείρησης, με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της τιμής των προϊόντων της – υποστήριξε ο μάρτυς.

«Σε διάστημα δεκαεπτά μηνών η τιμή της λίμνης αυξήθηκε κατά 17%. Αυτό μπορώ να σας το πω. Οι πιο ειδικοί θα πουν εάν μπορεί μια λίμνη μέσα σε δεκαεπτά μήνες να ανέβει 17%. Θα το δείτε εσείς, εγώ δεν είμαι ορκωτός εκτιμητής. Εάν όμως, αυτή η απόκλιση του 17% θεωρείται ότι είναι το έγκλημα το οποίο παρουσιάστηκε ότι έκαναν οι ορκωτοί εκτιμητές, εγώ δεν συμφωνώ» ανέφερε ο μάρτυς. Άλλο τόσο, ο κος Μουρμούρας υπολόγισε πως η αξία των εκτός σχεδίου οικοπέδων που παραχωρήθηκαν στην Μονή Βατοπαιδίου στην Καλαμαριά, δεν ξεπερνούσε τα 3,15 εκ. ευρώ – σε αντίθεση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσιρώνη, ο οποίος επέμεινε πως η αξία τους ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε