Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Επίδομα στους συνταξιούχους: Η Βουλή είπε “ναι” – Ο Σόιμπλε;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Με 196 “ναι” η ελληνική Βουλή ενέκρινε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας
– Παρόλα αυτά οι “αντιρρήσεις” Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ έπαιξαν το ρόλο τους και πλέον οι Θεσμοί “ανησυχούν έντονα”
– Άγνωστο το πότε θα “ξεπαγώσουν” τα μέτρα για το ελληνικό χρέος
– Ο… κακός χαμός στη Βουλή με Παύλο Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη να ανταλλάζουν κουβέντες καφενειακού επιπέδου
– Όλες οι εξελίξεις και όλα όσα συνέβησαν απόψε στο Κοινοβούλιο και… στην Ευρώπη

Ήταν μία ημέρα που τα είχε… όλα. Πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, ψηφοφορία, αλλά και… σκοτωμό, με Παύλο Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη να κάνουν… διαγωνισμό savoir vivre, “εκτοξεύοντας” χαρακτηρισμούς όπως “πιστό σκυλί του Σόιμπλε“, “κότα λειράτη“, ‘γαϊδούρι“, “θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια” που “πήγαν” τον όρο politically correct σε άλλο (φυσικά χαμηλότερο) επίπεδο.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Την έγκριση της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έλαβε απόψε η κυβερνητική ρύθμιση για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπέρ της τροπολογίας, που είχε κατατεθεί από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, και τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από το κυβερνών κόμμα, τάχθηκαν 196 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΧΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ.Καρράς Στ.Παναγούλης και Ν.Νικολόπουλος.

«Παρών» ψήφισαν 61 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Απείχε από την ψηφοφορία το Ποτάμι, καθώς και οι υπόλοιποι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές ενώ η Ένωση Κεντρώων αποχώρησε.

Ψήφισαν συνολικά βουλευτές 257 βουλευτές.

Από τη Βουλή πέρασαν – Από την… Ευρώπη;

Οι παροχές, λοιπόν, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του (σ.σ. το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού η μη εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα ψηφιστεί τη Δευτέρα) πήραν το “πράσινο φως” από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κεραυνοί Τσίπρα κατά Σόιμπλε: Παραβιάζει τη συμφωνία! Θέλει τη διαίρεση της Ευρώπης

Φαίνεται όμως πως υπάρχει ένας ακόμη… σκόπελος και για την οικονομία της συζήτησης μπορούμε να πούμε πως ακούει στο όνομα Βόφλγκανγκ Σόιμπλε. Τον οποίο το MNI “κατηγόρησε” σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ για “πραξικόπημα” μαζί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το “πάγωμα” των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. (Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα εδώ)

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018“, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες“.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες” τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση των θεσμών θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών και στη συνέχεια θα αποφασιστεί σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup αν θα “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών να αναμένονται ραγδαίες, όπως ήταν άλλωστε και σήμερα…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε