Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Επιστολή Παπακωνσταντίνου στους πολιτικούς αρχηγούς – Όχι από τη Ν.Δ.

Σε αυτή την επιστολή η Νέα Δημοκρατία απάντησε προκαταβολικά αρνητικά λέγοντας πως δεν θα δεχθεί να μπει σε μία τέτοια διαδικασία. Όχι και από τον ΣΥΝ.

Επιστολή απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής και με σκοπό να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Αναλυτικά η επιστολή Γ. Παπακωνσταντίνου

Σας ενημερώνουμε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέστειλε σήμερα προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων επιστολές, για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, και την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την Ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, το 2010, ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (ν.3871/2010) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο έναν συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, και συνεπώς φέτος ως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση ως το 2014 περιέχεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός παρόμοιου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή. Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, επισημαίνεται ότι ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της Κυβέρνησης, και είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.

Αρνητικά απάντησε η Νέα Δημοκρατία – Θετικά ο ΛΑΟΣ

 Απορρίπτει ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία την πρόσκληση για συμμετοχή σε διάλογο για το οικονομικό πρόγραμμα των επομένων ετών που απηύθυνε προς τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του ο Γιώργος Παπακωσταντίνου.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

“Τις αγνόησαν προκλητικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης τονίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και να βγάλουν, μία ώρα αρχύτερα, τη χώρα από την κρίση, ανέπτυξε συγκροτημένη στρατηγική στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ συνεχείς είναι και οι πρωτοβουλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας μας.

“Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε και δεν ακούει τίποτε. Κατ’ εξαίρεση, διαρρέει ότι θα εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις μας. Ούτε αυτό κάνει, όμως” δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως ετοιμάζει νέα σκληρά μέτρα. “Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, θα στεγνώσουν τελείως την αγορά, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα λουκέτα, θα εκτινάξουν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα, θα διαλύσουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία προστίθεται πως τα νέα αυτά μέτρα δεν θα μειώσουν το έλλειμμα, δεν θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και δεν θα σταματήσουν τη διόγκωση του χρέους. “Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της έχουν δείξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση, εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, που ήδη αποδεικνύεται απόλυτα λανθασμένη” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας πως αν η κυβέρνηση ” αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο, εάν αναζητά συνενόχους, ματαιοπονεί, εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει. Τέλος ο κ. Μιχελάκης ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή πολιτικής. “Αντί επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ας πάρει μια και μόνον απόφαση: Να υιοθετήσει και να ακολουθήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις μας, για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάταξη και την Ελλάδα στην ανάπτυξη»τονίζει χαρακτηριστικά.

Θετικά, εξάλλου, απαντά ο ΛΑΟΣ στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικων. 

Όχι κι από τον ΣΥΝ

Αρνητική είναι η στάση του Συνασπισμού στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς τα πολιτικά κόμματα.

“Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου και θα τον βαδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς καμία νομιμοποίηση. χωρίς λαϊκή εντολή. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

“Την ίδια ώρα, όμως, που υποκριτικά ζητά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έχει ουσιαστικά συνομολογήσει το άθλιο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε