Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής: Συναίνεση τέλος από τα κόμματα

Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής: Συναίνεση τέλος από τα κόμματα

Η έλλειψη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τους χειρισμούς τους στην σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία «τορπίλησε» την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη που έδειχναν τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και αποτυπώνοντας στην σχεδόν ομόφωνες γνωμοδοτήσεις που παρέχει η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας στο ΚΥΣΕΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων.

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι,  σήμερα στην Επιτροπή δήλωσαν «παρών» και ουσιαστικά απείχαν από την έγκριση δύο συμφωνίων, η μία για αγορά ελικοπτέρων και η άλλη για μια πώληση αμυντικού υλικού στην Αργεντινή. Αντίθετα, με  άλλο σκεπτικό το ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι καταψήφισε. Οι δύο γνωμοδοτήσεις πέρασαν με  σχετική πλειοψηφία.

Η Ν.Δ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της Βασίλη Κικίλια, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να μην συνεχίσει να κρύβεται και να εξηγήσει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό, γιατί χάθηκαν 66 εκατομμύρια ευρώ από την μη πραγματοποίηση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Λίγο αργότερα ο κ. Βασίλης Κικίλιας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως  «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεκφεύγει και κρύβεται. Αρνήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων να δώσει εξηγήσεις για το άκρως προβληματικό θέμα των βλημάτων και της ακύρωσης της πώλησης στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως συνέπεια να χαθούν 65 εκ. ευρώ από τα ταμεία του ελληνικού Κράτους.

Αρνήθηκε, επίσης, μετά από σειρά εγγράφων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να αποφασίσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, ώστε να μάθει η ελληνική κοινωνία τι συμβαίνει σε αυτή την υπόθεση»  και προσθέτει «από   τη στιγμή, που για μία ακόμη φορά, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αρνήθηκε να το πράξει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θεωρεί ότι σήμερα είναι μια ακόμη μέρα στην Επιτροπή Εξοπλισμών σα να μην τρέχει τίποτα, η Νέα Δημοκρατία δεν μπήκε καν στη διαδικασία συζήτησης των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ψήφισε παρών. Επιμένουμε και επανερχόμαστε παράλληλα με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία δεν έχει να κάνει με τις διαδικασίες της Βουλής, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια.Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μια πονεμένη ιστορία για την ελληνική κοινωνία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλοι πρέπει να είναι διάφανοι, και πολύ προσεκτικοί».

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΝΔ για λόγους εθνικής υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στα στελέχη των ΕΔ ψήφιζε όλες τις προτάσεις, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει ποτέ καμία υλοποίηση προγράμματος.

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατηγόρησε τον κ. Καμμένο, ότι συνεχισε και σήμερα στην Επιτροπή την τακτική του να μη δίνει σαφείς απαντήσεις για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα κατά της Φώφης Γεννηματά επαναφέροντας θέματα για τα οποία έχουν υπάρξει απαντήσεις και έχουν καταπέσει. Παράλληλα σημείωσε ότι όπως είπαμε και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους χειρισμούς που όφειλε να κάνει ως υπουργός Αμυνας ο Πάνος Καμμένος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις