Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Επιτυχημένο το πρώτο «τεστ» του Ολάντ

Επιτυχημένο το πρώτο «τεστ» του Ολάντ

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών φαίνεται να οδηγεί τους Σοσιαλιστές του προέδρου Ολάντ σε συνεργασία με τα κόμματα της αριστεράς στο δρόμο της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο χθεσινός πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσε τη δυναμική του Φρανσουά Ολάντ και των κομμάτων του αριστερού χώρου. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, οι Σοσιαλιστές σε συνεργασία με τα κόμματα του αριστερού στρατοπέδου κατακτούν 283 έως 329 έδρες. Το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία βρίσκεται στις 289.

Αποδυναμωμένο σε σχέση με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των κοινοβουλευτικών πριν από 5 χρόνια, ακολουθεί στη δεύτερη θέση το συντηρητικό στρατόπεδο, που οδηγείται από το συντηρητικό UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σρακοζί. Το μέτωπο των συντηρητικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μεταξύ 210 και 263 έδρες.

«Οι Γάλλοι απέδειξαν ότι θέλουν μία αλλαγή» δήλωσε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί.

Ιστορικό αποτέλεσμα

Από τα άκρα του γαλλικού πολιτικού φάσματος το Αριστερό Μέτωπο του Ζαν-Λικ Μελανσόν υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 13-19 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Ζαν-Μαρί Λε Πεν δεν δείχνει ικανό να ξεπεράσει τις 3 έδρες στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και στον επαναληπτικό γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 17 Ιουνίου, δηλαδή οι αριστερές δυνάμεις της Γαλλίας πετύχουν την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα μπορούν να προωθήσουν ανεμπόδιστα τα μέτρα της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας Παράλληλα θα είναι η πρώτη φορά που ένας αριστερός συνασπισμός δυνάμεων στη Γαλλία εκλέγει τον πρόεδρο έχοντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία στα δύο σώματα της γαλλικής βουλής. Να σημειωθεί ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών κατόρθωσε πέρυσι να αναδειχθεί πρώτη δύναμη και στη γαλλική γερουσία.

Το συντηρητικό UMP περιορίστηκε μεν στη δεύτερη θέση σε αυτόν τον πρώτο γύρο των εκλογών, κατόρθωσε ωστόσο να σημειώσει ένα αρκετά καλό – με βάση τις προσδοκίες – αποτέλεσμα. Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επιδιώκει να διαδεχθεί το Νικολά Σαρκοζί στο τιμόνι του κόμματος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι Γάλλοι βλέπουν με σκεπτικισμό έναν σοσιαλιστικό μονόδρομο στη Γαλλία. «Οι άνθρωποι είναι μάλλον ανήσυχοι εξαιτίας των πρώτων ενεργειών του προέδρου (σ.σ Ολάντ)» συμπλήρωσε ο Φρανσουά Φιγιόν επικαλούμενος την επιδείνωση των γαλλογερμανικών σχέσεων και την αβεβαιότητα για τον τρόπο χρηματοδότησης των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει ο Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο το συντηρητικό UMP μάλλον θα πρέπει να αποδεχθεί το ρόλο της αντιπολίτευσης, καθώς, σε αντίθεση με τα κόμματα του αριστερού χώρου δεν κατορθώνει να σχηματίσει έναν αξιόμαχο συνασπισμό. Ένας λόγος είναι και η άρνησή του UMP να συνεργαστεί με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν. Το ακροδεξιό κόμμα, αν και δείχνει ότι θα συγκεντρώσει το 14% των ψήφων, δεν θα κατορθώσει λόγω του γαλλικού εκλογικού νόμου να εκλέξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 3 βουλευτές στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Oι υπουργοί δίνουν μάχη για τη θέση τους

Μόνο όσοι κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το 12,5% των ψήφων της εκλογικής τους περιφέρειας οδηγούνται στο δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου. Απευθείας εκλέγονται εκείνοι που συγκέντρωσαν ήδη από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό προκαλεί ανησυχία σε πολλούς υπουργούς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ολάντ, όσοι δεν κατορθώσουν να αναδειχθούν νικητές στην εκλογική τους περιφέρεια θα πρέπει να παραδώσουν τα υπουργικά τους καθήκοντα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών κυμάνθηκε κοντά στο 60%, περίπου 20% λιγότερο σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης : «Χαστούκι» Λε Πεν στον Μελανσόν!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε