Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Επιχείρηση “μάζεμα” από τον Γιώργο Παπανδρέου

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ενόψει εκλογών το τελευταίο που επιθυμεί η Κυβέρνηση είναι να δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι η έξοδος από το “τούνελ” του Μνημονίου

«Υπάρχει σχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμά της, υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο», επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού για το κυβερνητικό έργο, υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

 Εκτός από την επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της, για το προσεχές διάστημα, συζητήθηκε,επίσης, και ο ευρύτερος σχεδιασμός της κυβερνητικής παράταξης ενόψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

Αρχικά είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών του  στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την εκτέλεση του Μνημονίου, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011, αλλά και ο προγραμματισμός των επομένων μηνών. Βάρος δόθηκε στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε απεμπλοκή της κυβέρνησης από τη συζήτηση για την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους προκειµένου να µην αποτελέσει το ζήτηµα αυτό αντικείµενο κοµµατικής αντιπαράθεσης.

Ο προβληµατισµός της κυβέρνησης είναι ότι τυχόν εµπλοκή της σε µια τέτοια συζήτηση θα µπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η παρουσία της τρόικας στη χώρα θα παραταθεί εις το διηνεκές ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας.

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, με την οποία εξέτασαν τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και συγκεκριμένα στο καθεστώς της διαιτησίας, αλλά και τις δράσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο μέσω του ΟΑΕΔ για την επιδότηση εργασίας ανέργων για την στήριξη της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Το προεδρικό Διάταγμα για το νέο καθεστώς της Διαιτησίας που τίθεται σήμερα Τετάρτη σε διαπραγμάτευση προβλέπει την χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων έως τα όρια των αυξήσεων που θα προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων,

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο επίκεντρο της συνεργασίας  βρέθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, το σύμφωνο ρευστότητας που προωθεί το υπουργείο με τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Χρυσοχοίδης για την «τιθάσευση» των τιμών των προϊόντων και την συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε