Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ερντογάν στην Αθήνα: Οι.. ιδεολογικές εμμονές και οι γέφυρες – Η συζήτηση με τον Τσίπρα

Τσίπρας Ερντογάν

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του “ποτηριού” και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του “ποτηριού”. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα έσπασε το πρωτόκολλο σε ένα πρωτοφανή “καυγά” με τον Προκόπη Παυλόπουλο, επιμένοντας για ακόμη μία φορά για… αλλαγές στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Ερντογάν: Οι ιδεολογικές εμμονές και οι “ομογενείς του”

Ο ίδιος συνέχισε: «Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας.

Τσίπρας Ερντογάν

Ο Ερντογάν στην Αθήνα – Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας

Τσίπρας Ερντογάν

Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αλέξης Τσίπρας: “Ως μηχανικός ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να χτίσουμε γερά θεμέλια”

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψή του, διότι είναι η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια και για τη συγκυρία στην οποία γίνεται.

«Θέλω να σας καλωσορίσω ξανά στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω για πρώτη φορά ως Πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι μία επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία, στη φιλία των λαών μας. Αλλωστε, ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας Ερντογάν

Παυλόπουλος – Ερντογάν – Η προσφώνηση που θα μείνει στην ιστορία

Τσίπρας Ερντογάν

Χαρακτήρισε, επίσης, ιστορική την επίσκεψη, και παρατήρησε: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση το τελευταίο διάστημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, πιστεύω ότι η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενεθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει. Διότι δεν είναι ιστορική μόνο η επίσκεψη, αλλά και η πρόσκληση που σκοπό έχει να επιδιώξουμε να κτίσουμε “γέφυρες” μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε “τείχη”. Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη να κτιστούν οι γέφυρες πάνω σε γερά θεμέλια και επισήμανε: «Επιτρέψτε μου, όμως, ως μηχανικός που είμαι, να σας πω ότι ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε “γέφυρες” πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας, άλλωστε, είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα», κατέληξε.

Τσίπρας Ερντογάν Τσίπρας Ερντογάν

Το απλωμένο χέρι του Ερντογάν – Μια φωτογραφία όλη η επίσκεψη!

Τσίπρας Ερντογάν Τσίπρας Ερντογάν

Φωτογραφίες από Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις