Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έρχεται Προανακριτική Επιτροπή και για το σκάνδαλο της Siemens!

Μάλιστα ο κ. Βαλυράκης άφησε σαφείς αιχμές για διαχρονική «οργανωμένη» προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου…

Αυτό προανήγγειλε Σήφης Βαλυράκης, τονίζοντας μάλιστα πως προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, εκτός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, και μάλιστα κάποιες είναι… μη παραγεγραμμένες!
«Είμαστε σε πορεία αποκάλυψης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, τονίζοντας..  «είναι προφανές πως θα έχουμε και άλλο στάδιο κοινοβουλευτικού ελέγχου», εννοώντας δηλαδή τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Μάλιστα ο κ. Βαλυράκης άφησε σαφείς αιχμές για διαχρονική «οργανωμένη» προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, λέγοντας πως αυτή ήταν «πολυετής», «πολυεπίπεδη και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο».

Ο κ. Βαλυράκης άφησε αιχμές κατά της Κυβέρνησης για τη μη απομάκρυνση του Προέδρου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από αυτόν, που είναι κατηγορούμενος στη Δικαιοσύνη, να βοηθήσει στην υπόθεση». Παράλληλα ζήτησε να ευθυγραμμιστεί και η εκτελεστική εξουσία και η δημόσια διοίκηση με την Κοινοβουλευτική και Δικαστική διαδικασία, οι οποίες, όπως είπε, έχουν συντονιστεί σωστά για τη διελεύκανση του σκανδάλου.

Η Εξεταστική, η οποία έχει καταλήξει πως η ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τη Siemens ανέρχεται σε τουλάχιστον 10% επί όλων των συμβάσεων, απέστειλε αίτημα στον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), ζητώντας να ασκηθούν αγωγές κατά όλων των φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία καταγράφονται στις δικογραφίες να έχουν συμμετοχή στην υπόθεση, όπως και να προχωρήσει η λήψη ασφαλιστικών μέτρων με συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους.

Αντίστοιχη διαδικασία προανήγγειλε ο κ. Βαλυράκης ότι θα κινηθεί και για τους οίκους αξιολόγησης, στους οποίους επέρριψε ευθύνες για την απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «η απάτη δεν θα γινόταν χωρίς τη σύμπραξή τους».

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, αναφερόμενος μάλιστα στις προμήθειες της Siemens, τόνισε…: «πληρώσαμε πράγματα που δεν τα παραλάβαμε και πράγματα που δεν τα χρειαζόμασταν αλλά ήταν μόνο και μόνο για το μπαξίσι.»  

Κατά τα άλλα, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου προσδιορίζεται το ταξίδι κλιμακίου της Εξεταστικής στο Μόναχο, προκειμένου να λάβει καταθέσεις από τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο, τους πρώην διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της μητρικής εταιρείας κ.κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, όπως και στελεχών της σημερινή διοίκησης της Γερμανικής εταιρείας.

Η Εξεταστική πιστεύει πως η νέα συμπληρωματική άσκηση ποινικής δίωξης που μιλά πλέον για διασυνοριακό έγκλημα αλλά και η απάντηση για συνδρομή από τη Γερμανική Δικαιοσύνη, αποτελούν όπλα στη φαρέτρα τους για το ταξίδι στο Μόναχο.

Την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στην Εξεταστική η Γραμματέας του Π. Καρακώστα, Ουρανία Ζηγογιάννη – την οποία αναζητούσε βδομάδες η Επιτροπή και τελικά εντοπίστηκε – όπως και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς.
 
Το κατώφλι της Εξεταστικής θα περάσουν επίσης τις επόμενες ημέρες, εκτός από τη Ντόρα Μπακογιάννη, οι κύριοι Θόδωρος Τσουκάτος, Αντώνης Κάντας και Πέτρος Λάμπρου. Την Πέμπτη επίσης αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή το αίτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κώστα Αιβαλιώτη για την κλήση ή όχι των πρώην Πρωθυπουργών.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ…

Το κατώφλι της Εξεταστικής πέρασε σήμερα και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιώργος Πλάκας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο μάρτυρας υποστήριξε πως το κόστος για τις 3 εταιρείες συμβούλων ασφάλειας – που ο ίδιος υπέδειξε να αναλάβουν το έργο – ήταν 10 εκατ. ευρώ, ενώ έγγραφο που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, η πληρωμή ήταν 28 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πλάκας δεν έδωσε εξηγήσεις και κατόπιν αυτού ο κ. Τζαβάρας πρότεινε να κοινοποιηθεί από την Επιτροπή το έγγραφο στην Ανακρίτρια κ. Νικολακέα και να διεξαχθεί άμεσα διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των 28 εκατ. ευρώ και αν
υπήρξε πραγματικά παροχή υπηρεσιών αναλόγου αξίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, δεν αποκλείεται πίσω από αυτή την υπόθεση να κρύβονται… μίζες!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε