Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Eurogroup: Live η “μάχη” των Βρυξελλών – Λαγκάρντ: Αν φέρετε σοβαρές προτάσεις τις συζητάμε! Ξεκάθαρο μήνυμα Σόιμπλε: Η αλληλεγγύη έχει τα όριά της!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Το ορόσημο της 18ης Ιουνίου -που συμπίπτει με τη μάχη στο Βατερλό- έφθασε!
– Η ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, με συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη
Κλάους Ρένγκλινγκ (ESM): Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ σημαίνει χρεοκοπία”
– Τα “καρφιά” των… ΥΠΟΙΚ!
– Ιρλανδός: “Οι προτάσεις Βαρουφάκη είναι αόριστες” – Φινλανδός: “Συμφωνία ή… χεροκοπία”!
– Μοσκοβισί: “Πρέπει να υπάρξουν σταθερές προτάσεις για συμφωνία, όχι απλά ιδέες”
– Κάνουν πίσω (;) οι δανειστές για ΕΚΑΣ και ΦΠΑ αλλά ζητούν ισοδύναμα από την Αθήνα
Ντάισελμπλουμ: “Πρέπει να κάνει βήματα και η Ελλάδα – Δεν βλέπω συμφωνία σήμερα”
– Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το… “ορεκτικό” της κρίσιμης συνεδρίασης

Ουδείς μπορεί να μιλήσει με απόλυτη αισιοδοξία για το πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα και η συμμετοχή μάλιστα του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελεί πάντα ένα αστάθμητο παράγοντα, αν και οι πληροφορίες λένε ότι έχει λάβει συγκεκριμένες οδηγίες μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ώστε να μην χειροτερέψουν περαιτέρω τα πράγματα.

Άλλωστε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο με βάση την ατζέντα δεν έχει στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, αλλά ως επί το πλείστον την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Ωστόσο το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς κυβερνητικές πηγές λένε ότι τις τελευταίες ώρες η Κομισιόν επεξεργάζεται μια νέα πρόταση που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις μέχρι την Κυριακή, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση δηλώσεις, οι οποίες ήταν οι… “συνηθισμένες”, αφού μεταξύ άλλων τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Ντάισελμπλουμ: “Χρειάζεται μία σταθερή συμφωνία για την Ελλάδα και τη Ευρώπη ώστε να “κρατήσει” τα επόμενα χρόνια”

Βεβαίως δεν παρέλειψε να… χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για “λευκό καπνό” απόψε, αφού σημείωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος και υπάρχουν ακόμη κενά μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά“, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την πληρωμή ή μη των δόσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τόνισε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το αν η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο Βαρουφάκης, η… ρήση του Μάριο Ντράγκι και τα “καρφιά” από Σόιμπλε


Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μάικλ Νούναν
Η άφιξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών “μαγνήτισε” ως συνήθως τα βλέμματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μνημονεύοντας τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.


“Κάποτε ο Μάριο Ντράγκι είπε πως για να λειτουργήσει το ευρώ οπουδήποτε, θα πρέπει να λειτουργεί παντού. Πιστεύουμε πως το… πέτυχε. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης που βασίζονται σε αυτές τις γραμμές”, τόνισε χαρακτηριστικά ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας.

Η απάντηση στα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν άμεση και ήρθε από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών. Ο Μάικλ Νούναν τόνισε πως “οι προτάσεις του Βαρουφάκη τείνουν να είναι επρισσότερο για τα μακροοικονομικά παρά για τα τωρινά δεδομένα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο και ο… “συνήθης ύποπτος”, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε δυναμική είσοδο! “Τα περιθώρια στενεύουν. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους της 20ής Φεβρουαρίου”.

Και συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: “Ο κόσμος υποφέρει και όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για να το επιλύσουν. Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να πράξει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα”.

Η… αναμονή της Λαγκάρντ για προτάσεις!


Στο σημείο κατέφθασε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά πέταξε… τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας.

“Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε πάντα έτοιμοι να τις συζητήσουμε”.

Στην συνέχεια τόνισε πως “το ΔΝΤ έχει υποχρέωσε απέναντι σε 188 κράτη μέλη να έχει προγράμματα που είναι αξιόπιστα”.

“Μαστίγωμα” και από τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Φινλανδό ομόλογό του, Άλεξ Στουμπ
Την σκυτάλη στις σκληρές δηλώσεις πήρε και ο Φινλαδνός υπουργός Οικονομικών, Άλεξ Σταμπ.

Συγκεκριμένα τόνισε πως “υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια αλλά οι τελευταίοι 6 μήνες την κατέστρεψαν!” και συνέχισε: “Είτε θα φτάσουμε σε συμφωνία είτε στο plan B – το οποίο συνεπάγεται ελληνική χρεοκοπία. Δεν πιστεύω πως αυτό θα επηρεάσει την περιφέρεια της Ευρωζώνης“.


Ακόμη ο Άλεξ Σταμπ τόνισε πως ένα Grexit θα ήταν πολύ χειρότερο για την Ελλάδα παρά για την Ευρωζώνη.

Οι υποχωρήσεις (;) των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φαίνεται να κάνουν πίσω στα θέματα της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στο ρεύμα με την ελληνική πλευρά να δέχεται ωστόσο πιέσεις να καταθέσει ισοδύναμα.

Το μείζον θέμα πάντως και το “κλειδί” της συμφωνίας είναι το θέμα του χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να υπογράψει ακόμη και μια “σκληρή” συμφωνία αρκεί να υπάρχει σαφής δέσμευση για την αναδιάρθρωση – απομείωση του χρέους .

Εν πάση περιπτώσει όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία έστω και το παρά 1΄ καθώς καμία πλευρά δεν είναι επί της ουσίας έτοιμη για τη ρήξη.

Βέβαια κινήσεις όπως αυτές του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη και η συνάντησή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν, η σφοδρή επίθεση της Προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά Γιουνκέρ και Στουρνάρα και οι κινητοποιήσεις πολιτών με την πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους εταίρους και δανειστές που θεωρούν ότι δεν συνάδουν με την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων στην οποία βρισκόμαστε.

Φωτό: Reuters
Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε